Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläisravintoloilta hienoja eleitä: Rahaa Ukrainaan, Kievin kana-annoksesta 5 euroa SPR:lle... – "Sotatilanne on järkyttävä"

Useat venäläiset ravintolat ovat ryhtyneet toimiin ukrainalaisten tukemiseksi ja Venäjän hyökkäyssodan vastustamiseksi.

Ravintolat ovat alkaneet tehdä lahjoituksia ukrainalaisia tukeville hyväntekeväisyysjärjestöille ja ottanut venäläisiä tuotteita pois valikoimista.

Asia ilmeni Länsiväylän sisarlehden Helsingin Uutisten tekemässä selvityksessä venäläiseen ruokakulttuuriin lukeutuville ravintoloille.

Haastatteluun vastasivat ravintolat Bellevue, Blinit, Davai Davai ja Saslik.

Bellevue-ravintola Katajanokalla lahjoittaa maaliskuun ajan 5 prosenttia kaikista ravintolalaskujen loppusummista hätäapuna Ukrainan lapsille.

– Sotatilanne on järkyttävä ja lapset kärsivät tilanteesta kaikista eniten, sanoo ravintolapäällikkö Alma Rauvanlahti-Raitanen.

Ravintola otti myös kaikki venäläiset juomatuotteet pois valikoimasta. Ruokatuotteita ei valikoimassa Venäjältä ollut. Ravintolan keittiö ei ole puhtaasti venäläinen, vaan enemmänkin slaavilais-ranskalainen.

Ullanlinnassa sijaitseva ravintola Saslik poisti myös sodan käynnistyttyä kaikki venäläiset juoma- ja ruokatuotteet valikoimista. Annoksia on tavalliseen tapaan saatavilla.

Samalla ravintola päätti, että jokaisesta asiakkaan tilaamasta Kievin kana -annoksesta lahjoitetaan viisi euroa Suomen Punaisen Ristin kautta Ukrainan tueksi.

– Maailmantilanne on hullu ja sympatiamme ovat kovasti Ukrainan puolella. Teemme kaiken, minkä itse pystymme, kertoo ravintolan omistavan A&S Ravintolat -yrityksen varatoimitusjohtaja Anna-Leena Oksanen.

Davai Davai -ravintola järjestää puolestaan torstaina 17. maaliskuuta hyväntekeväisyysillallisen. Tuotto ohjataan Ukrainan sodan uhreille Pelastakaa Lapset -järjestön kautta.

– Ukrainan tilanne on koskettanut syvästi meitä kaikkia. Haluamme tukea avustustyötä sodasta kärsivässä Ukrainassa tekemällä sitä, mitä parhaiten osaamme: kokkaamalla, sanoo ravintolapäällikkö Maija Hurmevirta.

Valikoimista on poistettu kaikki venäläistä alkuperää olevat tuotteet. Hurmevirta kertoo ravintolan olevan tribuutti slaavilaiselle ruokakulttuurille laajalta maantieteelliseltä alueelta.

– Venäjän hyökkäys Ukrainaan on hirvittävä vääryys. Boikotoimme venäläisiä tuotteita, mutta emme maan ruokakulttuuria tai sen tavallista kansaa. Uskomme, että ihmiset ymmärtävät näiden asioiden eron, Hurmevirta kertoo.

Blinit-ravintolan omistaja Artemy Senko kertoo yrityksen tukeneen jo pitkän aikaa ukrainalaisia hyväntekeväisyysjärjestöjä.

Yrityksellä on lisäksi yhteistyökumppani Saksassa, jonka kautta he jatkossa lähettävät ruokaa sotaa paenneille ukrainalaisille.

Venäjän hyökätessä Ukrainaan, Blinit-ravintolaan ja sen työntekijöihin kohdistui aggressioita. Kun ravintola toi asian julki sosiaalisessa mediassa, se sai valtavasti tukea.

– Ihmiset suosittelevat meille vaihtamaan ravintolan nimen, venäläisen teeman ja venäläisen menun. Emme tee tätä, koska emme millään tavalla tue tai rohkaise kieleen, kulttuuriin tai kansallisuuteen perustuvaa syrjintää, Senko sanoo.

Bellevue-ravintolassa on ollut sodan alettua tavallista vähemmän asiakkaita. Suomalaisomisteisen yrityksen ravintolapäällikkö Rauvanlahti-Raitanen toivoo, ettei ruokaa ja ravintolakulttuuria politisoitaisi.

– Häirintä tai boikotointi ei palvele ketään, mutta vaikeuttaa suomalaisten yritysten paluuta arkeen koronavuosien jälkeen. Venäläisellä ruokakulttuurilla ei ole mitään tekemistä sodan kanssa, Rauvanlahti-Raitanen sanoo.