Saitko koronan kotitestistä plussan? Voit nyt selvittää verkossa, oletko veritulpan riskiryhmässä – Näin voit itse ehkäistä tukoksia

Koronavirusinfektio nostaa verisuonitukosten riskiä ja toisaalta suurentunut tukosriski voi pahentaa koronatautia.

Nyt koronaa sairastavat voivat itse testata verkkopalvelussa, onko heillä kohonnut tukosriski. Palvelu on käytössä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin, Kymsoten, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ja Eksoten alueilla asuvilla.

Palveluun pääsee tunnistautumalla Koronatietoni.fi-palveluunjoko pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Tiedot tallentuvat palveluun ja siirtyvät kotikunnan tartunnanjäljitykseen.

Kirjautumatta riskiään voi arvioida käymällä läpi Husin internetsivuilla olevat kysymykset. Kysymysten mukaan kohonnutta verisuonitukoksen riskiä ei ole lievissä koronaoireissa.

Sen sijaan jos potilaalla on kuumetta yli 37,5 astetta, yskää tai hengenahdistusta, riski saattaa olla. Myös raskaus tai synnyttäminen alle 6 viikkoa ennen koronatautia nostavat riskiä. Jos tauti on lievä eikä potilas ole raskaana tai juuri synnyttänyt, kysymyksissä ei Husin mukaan tarvitse edetä.

Kovatkaan oireet, raskaus tai tuore äitiys eivät kysymysten mukaan yksin nosta tukoksen riskiä vaan yhdessä muiden tekijöiden kanssa. Jos potilaalla on riittävän monta riskitekijää yhtä aikaa, hänen pitäisi Husin mukaan ottaa yhteys oman kotikunnan neuvontapuhelimeen.

Merkittävästi hyytymäriskiä lisäävät kysymysten mukaan muun muassa aiemmat tukokset ja hiljattain tehty suuri leikkaus.

Lievemmin riskiä lisäävät muun muassa yli 60 vuoden ikä, diabetes, tiettyjen mielialalääkkeiden käyttö ja tupakointi.

Jos veritukosriski on koholla, aloitetaan tarvittaessa hepariini-lääkkeen käyttö. Hepariini ehkäisee verihyytymiä.

Jos veritulpan riskiryhmään kuuluvan koronatartunta on todettu kotitestillä, Hus suosittelee käymään vielä virallisessa koronatestissä. Ajan voi varata Koronabotti-palvelussa.

Vinkit

Näin voit ehkäistä verisuonitukoksia koronasairaana

Juo riittävästi (2–2,5 litraa) nestettä vuorokaudessa.

Käytä laskimoiden vajaatoiminnan hoitosukkia tai niin sanottuja lentosukkia, jos sinulla on sellaiset.

Jos olet vuodepotilaana, pyri kuitenkin jaloittelemaan toistuvasti. Vaihda asentoa, liikuta jalkoja, ja vältä unilääkkeitä.

Huolehdi siitä, että otat sinulle määrätyt veren hyytymistä estävät, verenpaine-, diabetes- ja kolesterolilääkkeesi ohjeen mukaan siinäkin tapauksessa, että sinulle määrätään muita lääkkeitä.

Ole heti yhteydessä terveydenhuoltoon, jos sinulle tulee verisuonitukoksen oireita kuten alaraaja-, yläraaja- tai rintakipu tai hengenahdistus, voimistuva päänsärky, toispuoleisia oireita tai vatsakipu.

Hus-alueella on otettava yhteys Päivystysapuun numeroon 116 117 tai hätätilanteessa numeroon 112.

Lähde: Hus

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut