Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Heitätkö tämän leivontatuotteen turhaan sekajätteeseen? Sen voi todennäköisesti kierrättää – "280 miljoonaa arkkia vuodessa"

Moni rutistaa leivinpaperin käytön jälkeen sekajäteastiaan. Osa leivinpapereista on kuitenkin biohajoavia. Sellaisen voi hävittää biojätteen mukana, kertoo leivinpaperia valmistava Fredman Group tiedotteessaan.

Tuotteen pakkauksesta selviää, onko leivinpaperi biohajoava. Jos leivinpaperipakkauksessa on sataprosenttisesti biohajoavaa -maininta, sen voi kierrättää käytön jälkeen biojätteeseen tai laittaa omaan kompostiin.

– Nopeasti ajateltuna leivinpaperi voi tuntua kierrätyksen näkökulmasta pieneltä asialta. Suomessa on kuitenkin 2,7 miljoonaa kotitaloutta. Jos niistä jokaisessa käytetään kaksi leivinpaperiarkkia viikossa, se tekee jo 280 miljoonaa arkkia vuodessa, sanoo tiedotteessa Fredmanin keittiömestari Ville Parkkinen.

Leivinpaperin voi myös käyttää uudelleen. Toiseen kertaan käytettävä leivinpaperi ei Fredmanin mukaan ole herkkä syttymään tuleen, kunhan siihen ei ole jäänyt edellisestä käyttökerrasta ruoantähteitä tai rasvaa.

– Vaarallista sen sijaan on, jos leivinpaperi pursuaa uunipellin yli ja osuu kuuman uunin seinämiin. Kuuma seinä tai vastus voi sytyttää paperin liekkeihin. Jos tuotepakkaukseen on merkitty 225 asteen lämpötila, leivinpaperia ei saa käyttää sitä kuumemmassa uunissa, Parkkinen opastaa.

Hän sanoo, että on tärkeää lämmittää uuni käyttölämpöön ennen kuin laittaa sinne leivinpaperin. Syynä on se, että joissakin uuneissa lämpötila voi lämmitysvaiheessa hetkellisesti kohota tavoitelämpöä korkeammaksi.

Tiedotteessa muistutetaan, että leivinpaperia voi käyttää myös muuhun tarkoitukseen kuin uunipellin suojaamiseen. Tiedotteessa vinkataan, että sillä voi vuorata paistinpannun ennen ruoan kypsentämistä pannulla. Tällä tavalla säästää sekä rasvan määrässä että tiskissä.

Leivinpaperi toimii apuna myös ruoka-annoksia pakastaessa. Helposti toisiinsa tarttuvat palat saa irrotettua toisistaan kätevästi, kun niiden väliin laittaa palan leivinpaperia. Taikinaa pöydällä kaulitseva puolestaan säästää siivouksessa, kun suojaa pöydän ensin leivinpaperilla.

Kansainvälistä kierrätyspäivää vietetään 18. maaliskuuta.