Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalainen majuri sai Ukrainassa johdettavakseen 30 sotilaan osaston: Tulikaste edessä ehkä jo viikonloppuna – "Osasto toimii tehokkaammin sissitaistelussa"

Jone-nimellä esiintyvä suomalainen majuri on päässyt perille Ukrainaan Lvivin sotilastukikohtaan, kertoo Länsiväylän sisarlehti Helsingin Uutiset.

Lyhyen koulutusjakson jälkeen Jone on suuntaamassa rintamalle.

Majurina hän sai tehtäväkseen muodostaa 30 ulkomaalaisen sotilaan osaston. Osastossa on hänen lisäkseen vain toinen suomalainen.

Jone on pitänyt HU:iin yhteyttä salaisen viestikanavan kautta.

Lue myös: Suomalainen majuri, 64, lähti Ukrainaan tietäen, että monen matka tyssää armeijan kovaan vaatimukseen – "Sota ei ole mitään ramboilemista"

Tällä viikolla medioissa on kerrottu, että Lvivin alueellinen värväystoimisto on käännyttänyt muutamia suomalaisia maitojunalla kotiin.

Jone kertoo kuitenkin tuovansa ammattisotilaana ja upseerina osaamista Ukrainalle.

Hän on haastatellut myös muita muukalaislegioonaan pyrkiviä sotilaita ja lähettänyt toimituksen käyttöön videoita sekä raportoinut tapahtumista puhelimitse.

– Jokainen legioonan pyrkivä haastatellaan. Sotahullut ja seikkailijat karsitaan pois. Jos nuori mies vastaa, että hän on tullut 'tappamaan ryssiä', rasistinen kommentti tietää välittömästi kotimatkaa. Oikea vastaus on niillä, jotka sanovat tulleensa puolustamaan länsimaista demokratiaa, selittää Jone.

Majuri ohjattiin sunnuntai-iltana ukrainalaisten paikallisten kotimajoitukseen. Tiistaina hänet siirrettiin Lvivin lähellä olevaan sotilastukikohtaan ja koulumajoitukseen.

Ensimmäisessä tukikohdassa karsittiin sodassa olleet kokeneet taistelijat 30 miehen osastoksi. Kokemattomat jäivät odottelemaan kevyempiä tehtäviä.

Jone on tottunut metsässä käytävään sissisotaan. Tulevana viikonloppuna hän uskoo olevansa jo etulinjassa. Taistelijoiden ryhmä siirrettiin keskiviikkona Javorivin sotilastukikohtaan, jonne Venäjä ampui sunnuntaiaamuna 30 ohjusta.

– Nyt Javorivin tukikohta on korjattu ja meitä koulutetaan siellä 1–3 päivää. Viikonloppuna olemme jo taistelutehtävissä etulinjassa. Olen ilmoittanut ukrainalaiselle päällystölle, että johtamani osasto toimii tehokkaammin sissitaistelussa maastossa kuin kaupunkisodassa.

Jonen osastossa on useita sodassa olleita miehiä. Esimerkiksi eteläamerikkalaiset vapaaehtoiset ovat taistelleet huumeparoneita vastaan.

– Tunnen itseni hyvin rauhalliseksi ja korostan nuoremmille, että sota on raakaa ja osastomme tavoitteena on tulla takaisin elävinä. Riskejä on aina sodassa, mutta uhkarohkeus ei ole mikään hyve. Jos voimme pysäyttää Venäjän hyökkäyssodan, parannamme samalla Suomen turvallisuusasemaa, Jone sanoo.