Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saitko tällaisen viestin "KRP:ltä"? Älä missään tapauksessa avaa liitteitä, varoittaa oikea KRP

Keskusrikospoliisin (KRP) nimissä on lähetetty huijaussähköposteja, KRP varoittaa. Viestien sisällöt ja lähetysosoitteet vaihtelevat, mutta yhteistä niille on poliisin mukaan se, että liitteenä on pdf-tiedostoja ja otsikossa mainitaan artikla 360. Viesteissä on väitetty vastaanottajan syyllistyneen rikoksiin.

– Tyypillisesti huijauskampanjoissa viestien sisällöt ja muodot muuttuvat ajan mittaan, eli siksi täsmällistä kuvausta viesteistä ei ole mahdollista antaa. Olennaista on, että viestien liitteenä olevia tiedostoja ei tule avata, eikä viestin ohjeiden mukaan tule toimia, sanoo tiedotteessa Poliisin kyberrikostorjuntakeskuksen päällikkö, rikostarkastaja Mikko Rauhamaa Keskusrikospoliisista.

Lähettäjän osoitteet jäljittelevät poliisin käyttämiä osoitteita, mutta viestit eivät tule oikeasti poliisilta.

Näin poliisi ohjeistaa huijausviestin vastaanottajia:

– Jos saat ylläkuvatun viestin, poista se avaamatta liitteitä. Sinun ei tarvitse tehdä muita toimenpiteitä asian suhteen. Jos olet jo vastannut viestiin ja antanut pankkitietojasi, ole yhteydessä välittömästi omaan pankkiisi ja tee sen jälkeen rikosilmoitus poliisille.

Samantyyppisistä huijauksista on varoittanut hiljattain myös Euroopan poliisiviranomainen Europol. Samassa yhteydessä Europol varoitti myös huijaussoitoista, jotka näyttävät tulevan Europolin puhelinnumeroista. Toistaiseksi tällaista ilmiötä ei KRP:n mukaan ole havaittu Suomessa.

Poliisissa seurataan ilmiötä.