Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fortumin datakeskusinfo oli melkoinen spektaakkeli – yksityiskohdat jäivät sivulauseeseen, kun hanketta kehuivat vuoroin pääministeri, elinkeinoministeri ja useita toimitusjohtajia

Paikallista rakennushanketta on harvoin edistetty niin näyttävästi kuin torstaina Kirkkonummen ja Espoon datakeskuksia.

Hanketta on valmisteltu vauhdilla yli kaksi vuotta ja torstaina oli viimein aika paljastaa, mikä yhtiö on jatkossa hankkeen keskeisin vetäjä.

Fortum kertoi lehdistöinfossa, että datakeskukset rakentaa ohjelmistoyhtiö Microsoft. Vakuuttavampaa yhteistyökumppania olisi varmasti vaikea löytää Suomesta.

Microsoftille datakeskusten perustaminen on peruskauraa. Niitä on maailmalla yhtiöllä yli 200.

Lue myös: Jättiyllätys: Microsoftista tulee isojen datakeskusten operaattori Espoossa ja Kirkkonummella – "Maailman suurin datakeskusten hukkalämmön talteenottoprojekti"

Lehdistötilaisuudessa puhuttiin datakeskusalueesta. Se, että datakeskukset on suunniteltu Kirkkonummelle ja Espoon, jäi vain korkeintaan sivulauseen varaan.

Asia on arkaluontoinen vielä, koska keskusten vaatimat asemakaavat ovat vahvistamatta valitusten takia.

Myös iso sähkömaakaapeli Espoosta Kirkkonummelle on vielä lupien osalta auki.

Fortumin virtuaaliseen infoon toi videotervehdyksensä pääministeri Sanna Marin (sd.). Paikalla itse tilaisuudessa oli elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

Hanketta kehui lisäksi useita ykkösrivin toimitusjohtajia Fortumin ja Microsoftin edustajien lisäksi.

Microsoftin Länsi-Euroopan alueen johtaja Cindy Rose esiintyi myös sekä Elisan, Nokian että sähköverkkoyhtiö Finngridin ykkösketjua.

Kirkkonummen edustajia ei ollut paikalla, mutta kehuja kuntakin sai hyvästä yhteistyöstä. Kunnan johto yhtyi hankkeen kommentointiin myöhemmin.

− Kyseessä on kunnan suurin elinkeinopoliittinen askel sitten Pikkalanlahden teollisuuden tulon ja Jorvaksen – Masalan alueen yritysten rakentumisen 1960–70 luvuilla. Nyt kyse on tulevaisuuden yritystoiminnasta, jossa on vahvasti mukana päästöjen vähentäminen ja ympäristö- ja ilmastoasiat, kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Haapaniemi (kok.) kommentoi.

– Datakeskushanke on esimerkki elinkeinopoliittisesta hankkeesta, joka on edellyttänyt tiivistä yhteistyötä ja ongelmien ratkaisukykyä useiden eri toimijoiden kesken jo vuosien ajan. Mittaluokaltaan valtavan investoinnin sijoittuminen myös Kirkkonummelle on osoitus alueemme vetovoimaisuudesta, sanoi Kirkkonummen kunnanjohtaja Tarmo Aarnio.

−Tämä hanke on äärimmäisen tärkeä kunnallemme. Se tulee myös synnyttämään nyt rakennettavan infran mahdollistamia uusia investointeja, kommentoi Kirkkonummen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Anders Adlercreutz (r.).