Microsoftin ja Fortumin jättimäinen datakeskushanke ei ole vielä satavarma – toteutuu vain, jos molemmat keskukset voidaan rakentaa

Yhdysvaltalainen ict-jätti Microsoft joutuu odottamaan oikeuden päätöksiä sekä Espoon että Kirkkonummen datakeskushankkeissa.

Energiayhtiö Fortum ilmoitti torstaina, että Espooseen ja Kirkkonummelle suunniteltujen datakeskusten operaattori on Microsoft.

Espoon Hepokorven ja Kirkkonummen Sundsbergin datakeskusten tarvitsemat asemakaavat on hyväksytty valtuustoissa, mutta molemmista päätöksistä on valitettu.

Kirkkonummella ja Espoossa on lisäksi kesken lupaprosessi, joka vaaditaan Kirkkonummen keskuksen sähkönsyöttöön valtakunnan kantaverkosta.

Maakaapelia suunnitellaan Espoon Mankista Luoman ja Masalan kautta Sundsbergiin.

Datakeskusten rakentaminen alkaa heti, kun tarvittavat lupa-asiat ovat valmiit, sanoi Microsoftin Suomen maajohtaja Pekka Horo torstaina.

Fortum on aiemmin kertonut, että hanke toteutuu vain, jos molemmat datakeskukset voidaan rakentaa.

Lue myös: Fortumin datakeskusinfo oli melkoinen spektaakkeli – yksityiskohdat jäivät sivulauseeseen, kun hanketta kehuivat vuoroin pääministeri, elinkeinoministeri ja useita toimitusjohtajia

Yhtiöt kuvaavat datakeskusaluetta jopa maailmanlaajuisesti ainutlaatuiseksi.

Fortum kierrättää datakeskusten palvelimien jäähdytyksestä syntyvän hukkalämmön kaukolämmöksi. Yhtiön mukaan kyseessä on maailman suurin datakeskusten hukkalämmön talteenottoprojekti ja tiettävästi Suomen historian suurimpia yksittäisiä ict-investointeja.

Microsoft ei vielä kertonut investoinnin euromäärää. Fortum puolestaan arvioi, että sen omat investoinnit kaukolämpöverkkoon ja lämmöntalteenottoon ovat noin 200 miljoonaa euroa.

Tulevissa datakeskuksissa käytettävä sähkö on Fortumin mukaan päästötöntä.

Datakeskusten tuottama päästötön hukkalämpö tulee kattamaan noin 40 prosenttia Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen noin 250 000 kaukolämmön käyttäjän lämmöntarpeesta.

Espoossa hanke toivotettiin tervetulleeksi.

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä sanoo, että jätti-investointi tuo laajasti hyötyjä. Espoolle investointi on tärkeä siksikin, että kaupunki tähtää hiilineutraaliuteen 2030 mennessä.

– Uusi datakeskusalue vahvistaa Espoon asemaa kestävän kehityksen edelläkävijänä. Datakeskusinvestoinneista on maailmalla kova kilpailu, mutta yhteistyön ja investointiympäristön tuloksena syntyi ratkaisu, josta hyötyvät kaikki aina Suomen tasolta paikallisiin asukkaisiin saakka.

Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Henrik Vuornos (kok.) arvioi, että hanke työ myös merkittävän määrän työpaikkoja, osaamista ja ilmastohyötyjä.

– Olen myös tyytyväinen siihen, että kaupunki on ollut hyvä kumppani maankäytössä ja saanut hankkeen tarvitseman asemakaavan nopeasti eteenpäin.

Asukkailta arvostelua

Espoon Hepokorpeen ja Kirkkonummelle Sundbergin liepeille Kolabackeniin kaavaillut datakeskukset herättävät myös arvostelua.

Hepokorvessa rakennuskompleksi peittäisi ison metsäalueen Oittaan virkistysalueen naapurissa. Arvostelijoiden mukaan se pitäisi sijoittaa esimerkiksi jollekin teollisuusalueelle.

Kirkkonummelainen Pertti Panula on puolestaan kritisoinut Fortumin esittämiä lukuja, jotka Panulan mukaan kertovat keskusten tuottavan enemmän energiaa kuin kuluttavan sitä.

Kolabackenin alue metsäinen, mutta alueen vanha maankaatopaikka ei ole luonnoltaan yhtä arvokas kuin Hepokorpi.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut