Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhemmat eivät anna periksi: Taistelu pienen koulun tulevaisuudesta jatkuu Espoossa

Osa Bembölen koulun vanhemmista vaatii koulun lakkautuspäätöstä kumottavaksi.

Vanhemmat ovat tehneet päätöksestä oikaisupyynnön ja hakeneet toimeenpanokieltoa.

Svenska rum -lautakunta päätti kokouksessaan 17. helmikuuta säilyttää ruotsinkielisen Bembölen koulun. Kaupunginhallitus otti asian käsiteltäväkseen 7. maaliskuuta ja kumosi lautakunnan päätöksen.

Kaupunginhallitus päätti ajaa koulun alas kesällä ja siirtää oppilaat muihin kouluihin ensi lukuvuoden alusta.

Vanhempien mukaan päätös on tehty virheellisin ja puutteellisin tiedoin eikä päätöksenteossa ole noudatettu kunta- eikä hallintolain vaatimuksia.

– Svenska rumin päätöksessä moitittiin valmistelua ja pyydettiin lisäselvittelyä. Samoin Lagstadin johtokunta piti valmistelua huonona. Kuitenkin tämän jälkeen kaupunginhallitus teki ratkaisun tiedoilla, jotka juuri svenska rumissa todettiin puutteelliseksi, sanoo Piritta Kupari.

– Kaupunginvaltuusto on valtuuttanut svenska rum -lautakunnan tekemään koulujenlakkautuspäätökset, mutta kaupunginhallitus käytti tässä otto-oikeuttaan. Meille on jäänyt epäselväksi, oliko kaupunginhallitus oikea elin tekemään tämän päätöksen.

Lue myös: Taas yhden pikkukoulun loppu edessä Espoossa: Bembölen koulu lakkautetaan kesällä – arvokkaalle rakennukselle etsitään uutta käyttöä

Oikaisupyynnön tehneiden vanhempien mukaan lakkautuksen tuomat säästölaskelmat ovat puutteelliset ja sisältävät virheitä.

– Ei ole tehty selvityksiä, minkä ruotsinkielisen koulun lakkauttaminen olisi kustannustehokkainta, mitä lakkauttaminen tarkoittaa koko ruotsinkieliselle kouluverkolle, Pohjois-Espoon kaavoitukselle tai suojellulle Bembölen koulurakennukselle, Kupari sanoo.

Toinen Bembölen koululaisen äiti, Heidi Abrahamsson, kertoo vanhempien pyrkineen tuloksettomasti selvittämään sitä, kuinka monesta koulusta kaupunki haluaa luopua eli minkälaisesta kokonaisuudesta on kyse.

He kertovat huhusta, jonka mukaan lakkautusuhan alla olisi kahdeksan koulua. Dokumenttia tällaisesta päätöksestä ei heidän mukaansa kuitenkaan löydy.

Lue myös: Espoo uhkaa lopettaa pikkukouluja, ja kaupungissa on jo viisi yli 700 oppilaan koulua – näin paljon enemmän pikkukoulun oppilas maksaa kaupungille

Virkamiesten mukaan Bembölen koulun lakkauttaminen toisi noin 255 000 euron vuosittaiset säästöt.

Suurin osa sivistystoimelle tulevista säästöistä tulisi tilavuokran poisjäämisestä, koska sivistystoimi maksaa tiloista sisäistä vuokraa Espoon Tilapalvelut-liikelaitokselle.

Vanhemmat epäilevät kiinteistökulujen jäävän joka tapauksessa kaupungin kontolle, koska rakennus on museoviraston suojelema.

– Bembölen koulun on yksi terveimpiä kouluja ja sitä on vasta remontoitu. Samaan aikaan Espoo korjaa kahdeksaa sisäilmaongelmista kärsivää koulua, Kupari sanoo.

Heidän mukaansa myös koululaisten siirroista muihin kouluihin syntyvät matkakorttikulut on laskettu väärin ja lasten kuulemiset hoidettu epäasiallisesti.

– Lapsia on hämmennetty tervetuloa Lagstadin kouluun -videolla ja kyselyllä, josta vanhempia ei informoitu. Lapset ovat olleet hirvittävän stressaantuneita tilanteesta, Kupari kertoo.

Virkamiehet ovat perustelleet pienten koulujen lakkauttamisia valtuuston hyväksymällä Taloudellisesti kestävä Espoo -säästöohjelmalla.