Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Reilut 2 000 e/kk ansainnut kolmen lapsen yksinhuoltajaäiti sai 2 350 euron sakot – jätti ilmoittamatta tyttären osa-aikatulot Kelalle

Täysi-ikäisen tyttärensä palkkatulojen ilmoittamatta jättäminen toi tuntuvan sakkorangaistuksen asumistukea saaneelle espoolaiselle yksinhuoltajaäidille.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi äidin 75 päiväsakkoon petoksesta, joka kohdistui Kelaan.

Äiti joutuu maksamaan sakkoa 2 325 euroa sekä 80 euron rikosuhrimaksun.

Oikeus katsoi äidin huijanneen Kelalta yli 9 350 euron arvosta asumistukea kahden vuoden aikana 2017–2018.

Tytär teki tekojen aikaan osa-aikatyötä opiskelujensa ohessa. Äiti puolustautui sanomalla, ettei ollut tiennyt tyttären tulojen olevan ilmoitusvelvollisuuden piirissä. Äidin mukaan Kelalta tullut kirje asiasta oli ollut hänelle järkytys ja hän oli ottanut velkaa maksaakseen rahat takaisin.

Äiti kertoi, ettei ollut kysellyt tyttären ansioista. Tytär ei myöskään osallistunut perheen elättämiseen.

Äiti kertoi tehneensä kahta työtä, mutta reilun 2 000 euron kuukausiansio ei riittänyt pakollisiin menoihin, vaan hän joutui lainaamaan rahaa vanhemmiltaan ja lapseltaan.

Tytär kertoi, että hänen palkkansa vaihtelu ja rahat menivät hänen omiin menoihinsa sekä tulevaisuuden säästöihin, joita kertyi noin 20 000 euroa.

Äidille tytär kertoi lainanneessa yksittäisiä kertoja 100 tai 200 euroa.

Oikeus katsoi äidin toiminnan olleen tahallista. Oikeuden mukaan asumistukihakemuksesta ilmenee selvästi, että hakemukseen tulee merkitä kaikkien ruokakuntaan kuuluvien tulot. Äiti jätti tyttären tulot ilmoittamatta viidessä eri hakemuksessa.

Oikeuden mukaan teoista aiheutui Kelalle varsin suuri vahinko, ja niistä olisi kuulunut tuomita vankeusrangaistus. Tuomiota lievensi kuitenkin muun muassa se, että teosta oli kulunut pitkähkö aika ja äiti oli maksanut tuet takaisin.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.