Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansalaisaloite haluaa Sauli Niinistön jatkavan presidenttinä poikkeuslailla: "Ei ainakaan vähennä ahdistusta, jos tulee joku muu" – Tätä mieltä on politiikan tutkija

Lahtelainen Mikael Novaky on jättänyt kansalaisaloite.fi-verkkopalveluun aloitteen, jossa esitetään presidentti Sauli Niinistön toimikauden jatkamista neljällä vuodella vuodesta 2024 lähtien. Ratkaisu vaatisi poikkeuslakia, sillä Suomessa presidentin toimikaudet on rajoitettu kahteen.

– Turvallisuustilanne Euroopassa on nyt semmoinen, että ei ainakaan vähennä ahdistusta jos presidentiksi tulee joku muu. Jos tulee joku muu kuin Sauli, ei tunnu kovin hyvältä. Pääsisimme tästä kriisistä pois ja toivon mukaan myös Naton jäsenenä, Novaky kertoo puhelimitse.

Helsingin yliopiston poliittisen historian yliopistotutkija, VTT Jenni Karimäki ymmärtää aloitteen lähtökohdat. Maailmassa eletään poikkeusaikoja, jotka ovat omiaan saamaan ihmiset kaipaamaan vahvaa johtajaa.

– Kansalaisaloite ei yllätä. Ukrainan-sota ja kansainvälisen politiikan tilanne vaikuttavat tähän keskeisesti. Kriisiaikoina uskotaan vahvoihin johtajiin ja se asia näkyy tässä.

Tutkija ymmärtää hyvin myös sen, että juuri presidenttikysymys herättää kansassa tunteita.

– Presidentinvaaleissa äänestetään eniten, ja vaaleja on helppo lähestyä koska kyseessä on kuitenkin niin suora henkilövaali.

Karimäki ei itse kannata kansalaisaloitteen ehdotusta.

– Vuonna 2024 on hyvä, että presidentiksi nousee jo uusi kasvo. Se on ennen kaikkea demokratian kannalta tärkeää, hän sanoo.

Novaky näkee, että Niinistö on kriisitilanteessa "Suomen kansan kokoaja" siinä mittakaavassa jota tarvitaankin. Hänellä on presidentistä kritisoitavaa ainoastaan epäselvän Nato-mielipiteen suhteen.

– Niinistö on selvästikin arvostettu myös kansainvälisesti. Hän on sellainen kaveri, jota myös Putin arvostaa, Novaky innostuu.

Kirjoitushetkellä aloite on kerännyt noin 700 kannatusilmoitusta.

Sauli Niinistö on jo yli 70-vuotias, eikä hän ole itsekään ilmaissut suurta mielenkiintoa ylimääräiseen jatkokauteen. Mitä Novaky tästä ajattelee?

– On siinä tietysti omat pohdintansa, mutta siitä syystä aloitteesta ehdotetaankin että jatkokausi olisi poikkeuksellisesti neljän vuoden mittainen eikä kuusivuotinen.