Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiesitkö tämän niksin, jolla saat kahvista entistä parempaa kotioloissa

Laadukkaan kahvin valmistus on helppoa kotona, kun kiinnittää huomiota yksityiskohtiin. Kahvielämystä voi parantaa jo pienilläkin seikoilla, kertoo Helsinki Coffee Festival tiedotteessaan.

Osa tiedotteen vinkeistä on varmasti ennestään tuttuja useimmille kahvikissoille. Parempaa kahvia saa laadukkaalla ja tuoreella raaka-aineella, raikkaalla vedellä ja puhtailla laitteilla. Yksi niksi voi olla monelle uusi tieto.

1. Kaikki lähtee siitä, että raaka-aine on laadukas raaka-aine ja tuore. Kun kahvia säilyttää papuina ja jauhaa ne tuoreeltaan juuri ennen kahvin valmistusta, tuoreus ja aromi säilyvät kahvissa parhaiten. Kahvia ei pidä kuitenkaan säilyttää papuinakaan pitkään, koska aromit ja maut häipyvät, mitä kauemmin niitä säilytetään.

2. Kahvinkeitin kannattaa puhdistaa kunnolla joka toinen viikko. Siihen on hyvä käyttää laitteiden omia puhdistusaineita. Liian vahvat pesuaineet tai etikka voivat jättää makuja laitteisiin. Jokaisen käyttökerran jälkeen kahvilaitteet kannattaa vähintään tyhjentää ja huuhdella heti lämpimän veden alla. Manuaaliset laitteet voi pestä myös astianpesukoneessa. Mutteripannu kannattaa pestä käsin.

3. Mittasuhteet ovat yksi tärkeimmistä askelista kohti täydellistä kahvinautintoa. Valmistustavasta riippuen kahvia mitataan eri määrä. Esimerkiksi suodatinkahviin kahvipapuja mitataan 6 grammaa desilitraa kohden. Pour over -menetelmillä valmistettuun kahviin yksi hyvä ja laajasti käytetty suhde on 16 grammaa kahvia 250 grammaa vettä kohden. Kätevintä on punnita mittasuhteet. Jos kotona ei ole vaakaa, voi hankkia mitan, johon menee juuri oikea määrä kahvia.

4. Jos jauhaa kahvipavut myllyllä, tulee muista oikea jauhatuskarkeus. Useissa myllyissä on valmiina asetuksissa jauhatussuositus esimerkiksi suodatinkahville, espressolle, aeropressille tai pressopannulle. Jos kahvi on liian vahvaa, tulee jauhaa karkeammaksi. Jos kahvi on liian laihaa, tulee jauhaa hienommaksi.

5. Raikas vesi mitataan kahvinkeittimeen erillisellä kannulla. Muussa tapauksessa kertyy turhia rasvoja, jotka vaikuttavat kahvin makuun ja voivat olla epäterveellisiä.

6. Suodatinpussista imeytyy vähemmän paperin makua kahviin, kun se kastellaan mielellään kuumalla vedellä ennen kahvipurujen mittaamista. Samalla kahvin uuttamiseen käytetty tarjoiluastia lämpenee valmiiksi. Valkea suodatinpaperi päästää ruskeaa suodatinpaperia vähemmän läpi paperimaista makua.

7. Kahvi nautitaan oikean asteisena. Sitä ei seisoteta tai kuumenneta uudelleen. Kahvia kannattaa valmistaa aina se määrä, mitä sillä hetkellä juo. Keittimen levyllä kahvia ei kannata seisottaa, koska se kuumenee helposti liikaa. Jos valmistaa pour over -menetelmillä, veden lämpötilan olisi hyvä olla 92 94 astetta. Kun kahvi on kaadettu kuppiin, sen kannattaa antaa jäähtyä hetken aikaa. Jos kahvin nauttii liian kuumana, sen maut ja aromit eivät erotu.

Pohjoismaiden suurin kahvifestivaali Helsinki Coffee Festival järjestetään kuudetta kertaa Helsingin Kaapelitehtaalla 22.–24. huhtikuuta.