Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä hurja lumivuori Helsinki-Vantaan lentokentän liepeillä ei sula ehkä edes kesän 30 asteen helteillä – "Katsotaan nyt"

Sää: Talven lumikuormien sulaminen saattaa kestää syksyyn asti. Esimerkiksi Koivuhaassa on yli 25 metriä korkea lumikasa, johon on kipattu noin 15 000 kuormaa lunta.

Koivuhaassa Helsinki-Vantaan lentokentän tuntumassa on valtava lumenkaatopaikka, jonka korkein huippu on noussut tänä talvena jo 25 metriin.

Lunta on niin paljon, että sen sulaminen voi kestää koko kesän. Mahdollista on, että lumivuori ei sula edes helteillä.

– Viimeisimmässä mittauksessa lunta oli 22 metriä ja vähän päälle. Tällä hetkellä lumikasalla on korkeutta ainakin 25 metriä, itäisestä Vantaasta vastaava tiemestari Tomi Ollikainen toteaa Länsiväylän sisarlehti Vantaan Sanomille.

Julkinen lumenvastaanotto Koivuhaassa on päättynyt 14. maaliskuuta, mutta kasaan ajetaan edelleen lunta Vantaan kaupungin kaduilta. Kaikkiaan Koivuhakaan on tänä talvena tuotu noin 15 000 kuormaa lunta.

Vaikka sulavaa lunta on paljon, ei lähistön asuinalueilla ole pelkoa tulvasta. Lumenvastaanottopaikan välittämässä läheisyydessä olevalla ulkoilu- ja puistoalueella voi paikoin esiintyä poisto-ojissa pientä tulvimista.

– Alueella on poistoputkia, joihin tuleva vesi johdetaan suodatusaltaiden kautta jokeen. Vedestä poistuu prosessissa muun muassa öljy.

Jos lumikasaa ei lainkaan rikottaisi kaivinkoneella, se olisi Ollikaisen mukaan korkea vielä syksylläkin.

– Lumen päällä on kerros mursketta, hiekkaa ja roskaa, joka hidastaa sulamista.

Ollikainen on seurannut kasan sulamista aiemminkin.

– Kyllä lumikasa näkyy vielä juhannuksena ja heinäkuun alussakin aitojen ylitse. Juhannuksena kasassa on vähintään 10 metriä lunta.

Tänä talvena lunta kertyi erityisen paljon. Se tarkoittaa, että ”Vantaan Alpeiksi” nimetystä vuoresta voi olla jotain jäljellä vielä syksyllä.

– Katsotaan miten käy, Ollikainen toteaa.