Nyt tarkkana keväällä – Sade- ja sulamisvesien likaama kaivovesi voi aiheuttaa vatsataudin

Sade- ja sulamisvesien likaama kaivovesi voi aiheuttaa vatsataudin, varoittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tiedotteessaan.

Jos kaivon rakenne on vaurioitunut, sade-, sulamis- ja tulvavesien mukana kaivoon voi päätyä epäpuhtauksia.

Kaivoveden poikkeava väri, haju tai maku voivat kertoa veden likaantumisesta, joka pahimmassa tapauksessa voi johtaa vatsatautiin.

Oman kaivon kuntoa ja veden laatua kannattaa tarkkailla ympäri vuoden, mutta erityisesti keväisin.

THL opastaa, että kaivo on kunnostettava ja puhdistettava erityisesti silloin, jos sen puutteellinen rakenne mahdollistaa sade- ja sulamisvesien tai pienten eläinten pääsyn kaivon sisälle, esimerkiksi kannen raoista.

Suositus on, että kaivovesi tutkitaan vähintään kolmen vuoden välein. Jos kaivo on ollut pitkään käyttämättä, kannattaa veden laatu tarkistaa ja tarvittaessa tutkituttaa laboratoriossa ennen kuin vettä alkaa juoda tai käyttää ruoanlaittoon.

Sameaa vettä ei tulisi käyttää juomavetenä. Kaivon likaantumisen syy tulee selvittää ja poistaa. Jos likaantumisen syytä ei voida poistaa, voi ainoana vaihtoehtona olla uuden kaivon rakentaminen mahdollisimman kauas kaivoveden laatua uhkaavista tekijöistä.

Kaivon ylläpito-ohjeita

Kaivon kannen tulee olla niin tiivis, ettei sadevesi tai pienet eläimet pääse kulkeutumaan kaivoon kannen raoista.

Kaivon ympäröivän maaperän tulee viettää kaivosta poispäin, jotta sade- ja sulamisvedet eivät kulkeudu kaivoon.

Kaivon sisälle kannattaa myös kurkistaa. Jos kaivon renkaiden ja putkien läpivientien saumat eivät ole tiiviit tai jos kaivon renkaiden välistä puskee kaivon sisälle puun juuria, ei kaivo toimi oikealla tavalla. Sisärakenteiden tiiviydellä varmistetaan, että vesi päätyy kaivoon oikeaoppisesti ainoastaan pohjan kautta.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut