Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teinipoika, 15, kysyi Espoossa poikaporukalta tietä ja tajusi pian katsovansa kirvestä – tekijälle nyt pitkä tuomio

Rikokset: Tekijällä oli aseenaan puukko ja kirves. Saaliiksi hän sai neljä euroa.

Ryöstöön ja ryöstön yritykseen sekä huumeiden käyttörikokseen syyllistynyt 16-vuotias nuorukainen on tuomittu vuoden ja seitsemän ehdolliseen kuukauden vankeuteen Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Oikeus katsoi nuorukaisen syylliseksi Espoossa talvella ja kesällä 2020 tehtyihin rikoksiin. Tekijä oli tekohetkellä alaikäinen, ja hänet tuomittiin nuorena henkilönä. Tuomioon vaikutti myös marihuanan hallussapito.

Tuomion tehosteeksi oikeus asetti yhden vuoden ja kolmen kuukauden mittaisen valvonnan. Lain mukaan alle 21-vuotias rikoksen tekijä voidaan tuomita ehdollisen vankeuden tehosteeksi valvontaan, jos sen katsotaan ehkäisevän uusia rikoksia ja edistävän tekijän sosiaalista selviytymistä.

Ryöstötuomio tuli tapauksesta, jossa nuorukainen uhkasi sekä puukolla että suusanallisesti 14-vuotiasta poikaa.

Ryöstöä edelsi tilanne, jossa useamman nuoren porukka oli töninyt 14-vuotiasta ja vaatinut tältä rahaa espoolaisella juna-asemalla päiväsaikaan.

Uhrin paettua parkkialueelle tekijä seurasi häntä ja sai vietyä uhrilta neljä euroa rahaa.

Toisessa tapauksessa ryöstö jäi yritykseksi.

Nuorukainen ja hänen neljä toveriaan tapasivat 15-vuotiaan uhrin metsäalueella, jossa uhri oli kysynyt neuvoa tiestä.

Nuorukaisen porukka lähti opastamaan uhria, mutta kesken matkan kolme porukan jäsentä alkoi vaatia uhrilta tämän arvokasta reppua. Kun uhri kieltäytyi, tekijät potkivat ja löivät häntä. Nuorukaisella oli aseenaan kirves.

Uhri sai kirveestä haavan selkäänsä ja mustelmia eri puolille kehoa. Oikeus katsoi, että ryöstön yritys oli törkeä, koska tekijöitä oli useita ja vaara uhrin vakavalle vahingoittumiselle oli suuri.

Nuorukainen myönsi oikeudelle syyllisyytensä 14-vuotiaan ryöstöön, mutta kiisti 15-vuotiaan ryöstön yrityksen olleen törkeä.

Hän väitti kirveen osuneen 15-vuotiasta selkään, kun tämä oli tullut tekijää vastaan.

Uhri puolestaan sanoi tekijän pidelleen kirvestä iskuvalmiudessa, minkä tekijäkin myönsi.

Oikeuden saaman lääkärilausunnon mukaan uhrin selässä ollut noin 5-senttinen haava sopi kirveellä aiheutetuksi.

Nuorten tekemät väkivaltaiset ryöstöt ovat puhuttaneet Espoossa. Länsi-Uudenmaan poliisi on useaan otteeseen viestittänyt, että nuoret eivät ymmärrä ryöstöjen vakavuutta.

Länsiväylä kertoi kesällä 2021 espoolaisesta pojasta, jolta ryöstettiin yli 1 000 euron olkalaukku, 450 euron huppari ja arvokas Guccin lompakko.

Pojan isä kertoi Länsiväylälle, että poika oli mennyt Snapchatissa sovittuun tapaamiseen luullen, että häntä on vastassa ystävä. Paikalla olikin odottanut kolme naamioitunutta henkilöä, jotka ryöstivät pojan puukolla ja aseella uhaten.

16-vuotiaan nuorukaisen tapauksessa käräjäoikeus puntaroi rangaistuksen ankaruutta huomioimalla korkeimman oikeuden linjaukset. Tekijän nuori ikä laski törkeästä ryöstön yrityksestä mitattua vankeusrangaistusta puolella vuodella.

16-vuotias tuomittiin myös maksamaan korvauksia kivusta, särystä ja pysyvästä haavajäljestä sekä rikkoutuneesta repusta ja untuvatakista.

Tuomio on lainvoimainen.

Lue lisää:

Espoolaiset nuoret käyttävät yhä raaempaa väkivaltaa, ja yhtenä syynä on se, että sosiaaliseen mediaan pitää saada aina vain raflaavampia videoita – katso kuvat aseista, joita poliisi on takavarikoinut alaikäisiltä