Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon koulutuspomo: Valtion annettava lisää rahaa maahanmuuttajataustaisten lasten opetukseen – muutoin "olemme tilanteessa, jossa emme halua olla"

Koulut: Espoo tarvitsee lisää rahaa kouluille.

Vieraskielisten lasten ja nuorten määrän nopea kasvu on kasvun ja oppimisen toimialajohtaja Harri Rinta-ahon mukaan valtava haaste.

– Jopa viime vuoden muuttovoitto yllätti, vaikka koronapandemia hiljensi liikkuvuutta. Espoon väkiluku kasvoi viime vuonna noin 4 000 asukkaalla, ja heistä valtaosa on maahanmuuttajia.

Alakoulussa muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvien osuus on nyt 27–28 prosenttia ja parin vuoden kuluttua jo yli 30 prosenttia. Tämä kehitys läpäisee ikäluokan kerrallaan.

– Iso kysymys kuuluu, miten peruskoulun rahoitus muuttuu, kun sote-uudistus vie kaksi kolmasosaa Espoon tulorahoituksesta sote-alueelle. Espoosta tulee riippuvainen valtionosuuksista. Olen voimakkaasti viestittänyt tästä kehityksestä valtion suuntaan, Rinta-aho sanoo.

Maahanmuuttajataustainen oppilas tarvitsee kotimaankielisiä enemmän tukitoimia, muun muassa suomen kielen tehostettua opetusta, pienryhmäopetusta ja kotikielen ylläpitoa.

Rinta-ahon mukaan maahanmuuttajataustaisen oppilaan peruskoulutaival maksaa tuhansia euroja enemmän kuin kotimaankielisten.

Jos päätöksiä rahoituksesta ei tehdä ajoissa, olemme tilanteessa, jossa emme halua olla.

– Valtion pitäisi ymmärtää, että jos päätöksiä rahoituksesta ei tehdä ajoissa, olemme tilanteessa, jossa emme halua olla, Rinta-aho jyrähtää.

Peruskouluopintojen ja tulevien jatko-opintojen kannalta tärkein asia on kielitaito. Tämän vuoksi maahanmuuttajalapset pitäisi saada mukaan varhaiskasvatukseen, kun he ovat kielellisesti herkässä iässä.

– Nyt kaikki maahanmuuttajalapset eivät osallistu esiopetukseenkaan. Kun he tulevat kouluun ekaluokalle, he ovat kielellisesti takamatkalla, mikä näkyy koko peruskoulun ajan, Rinta-aho sanoo.

Maahanmuuttajaperheet ovat riippuvaisia lasten kotihoitoa tukevista tulonsiirroista, joten sen vuoksi he eivät tuo lapsiaan varhaiskasvatukseen.

– Tämä dilemma pitää ratkaista jollain muulla tulonsiirtotavalla, Rinta-aho vaatii.

Toisena merkittävänä haasteena Espoolla on koronasulkujen aiheuttamat ongelmat. Tutkimusten mukaan nuorten pahoinvointi lisääntyi jo ennen koronaa. Osa selviytyi korona-ajasta hyvin, mutta kaikille ei ole ehjää kotia, jossa saa tukea.

– Näiden jälkien paikkaaminen ei ole pikaprosessi, Harri Rinta-aho huokaa.

– Pitkät koulusulut tuottivat enemmän terveyshaittoja kuin korona. Koulujen tarjoamat ihmissuhteet, yhteisöllisyys, sosiaalinen ympäristö ja fyysinen kohtaaminen ovat asioita, jotka kantavat nuoria vaikeuksien yli.

Erityistä tukea tarvitsemien lasten keskittäminen tiettyihin kouluihin on ollut virhe. Tästä seurasi, että niin sanottujen tavallisten perheiden lapset alkoivat hakeutua painotettuun opetukseen. Nyt lähtökohtana ovat taas lähikoulut ja lapsille järjestetään tarvittava tuki. Jokaiseen kouluun perustetaan tarpeen vaatima määrä erityisluokkia. Tällä jarrutetaan eriytymiskehitystä.

Rinta-aho arvioi, että Espoon pitää lähitulevaisuudessa lisätä englanninkielisen opetuksen tarjontaa, varhaiskasvatuksesta alkaen.

– Espoossa on kaksi IB-koulua, joihin molempiin otetaan sisään 50 oppilasta. Määrää pitää lisätä.

Pääkaupunkiseudulla toimii ranskankielinen, venäjänkielinen ja saksankielinen koulu. Yhteistyötä näiden kanssa pitää lisätä.

Koulutetun työvoiman saanti on ratkaisevan tärkeää silloin, kun ulkomaalaiset yritykset suunnittelevat investointejaan. Espoolla on Rinta-ahon mukaan kaikki mahdollisuudet olla tällainen paikka tulevaisuudessakin. Espoon on huolehdittava siitä, että koulut ovat täällä tulevaisuudessakin laadukkaita eli maan kärkitasoa.

Muun muassa Harri Rinta-aho on asiantuntijana Keskustelua tulevaisuudesta -tapahtumassa 28.3. kello 13 Dipolissa. Tilaisuutta voi seurata paikan päällä tai osoitteessa lansivayla.fi.