Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jännitteetöntä rinnakkaiseloa ei tulisi olla kuin hautausmaalla – perheneuvoja kertoo, miten erosta voi toipua ja kuinka katkolla olevaa suhdetta voi vielä korjata

Parisuhteet: Yleisin syy erojen taustalla on vuorovaikutuksen puute.

Parisuhteen loppumiseen liittyy usein monia syitä, joista suurin tuntuu olevan vuorovaikutuksen puute. Eron jälkeen tunne voi olla helpottunut, mutta myös kaikkea muuta. Riippuu yksilöstä kuinka kauan erosta kestää toipua, mutta asioiden käsitteleminen helpottaa oloa. Nurmijärven seurakunta järjestää kahdesti vuodessa eroryhmiä, jotka on tarkoitettu henkilöille, joiden ero on selvä. Enää ei ole pohdintaa siitä, voidaanko yhdessä edelleen jatkaa eikä erokriisi ole enää täysillä päällä.

– Kun akuutti kriisi on ohi, voi olla helpompi ottaa vertaistukea vastaan, johtava perheneuvoja Lauri Anttila sanoo.

Tällä hetkellä käynnissä olevassa ryhmässä on kuusi osallistujaa. Seuraava ryhmä on tarkoitus kasata syksyllä. Anttilan mukaan ryhmässä käsitellään pääasiassa tunteita, välillä saatetaan käydä läpi myös käytännön asioita.

– Eronnutta auttaa usein, kun kuulee erilaisia tapoja olla ja kokea asioita. Näkökulmaa tuo se, miten muut kokevat tietyt asiat, Anttila sanoo.

Parisuhteen onnistumisen avaintekijä on kommunikointi. Jos tämä jää pienelle huomiolle, voi edessä olla alamäki.

– Kommunikoinnin puute aiheuttaa usein vieraantumisen, joka puolestaan etäännyttää paria toisistaan.

Eroon päädyttäessä normaalit tunteet ovat häpeä ja syyllisyys.

Anttilan mukaan eron ymmärtämisessä auttaa aika, jonka ansiosta asioista pystyy puhumaan.

– Osa onnistuu jopa katsomaan asioita ja omaa käyttäytymistään ulkopuolisen silmin. Kannattaa muistaa, että aina ainoa totuus ei ole se, mikä itsellä tulee mieleen, hän sanoo.

Anttilan mukaan eroryhmissä pääsee puhumaan ja sanoittamaan ääneen omia tunteitaan.

– Se tuo perspektiiviä ja tukea. Ihminen on sosiaalinen eläin.

Eroon päädyttäessä luonnollisia tunteita ovat muun muassa viha, suru, häpeä ja syyllisyys. Anttilan mukaan osa tulee ryhmään kuusi kuukautta eron jälkeen, kun taas osa käsittelee itsekseen eroa kahdesta kolmeen vuotta ennen ryhmään tuloa. Ryhmän tämänhetkinen ikäjakauma on noin 40–60 vuotta.

Eron jälkeen tulee olla armollinen itseään kohtaan.

– Tulee muistaa pitää itsestään huolta ja tehdä kivoja asioita. On tärkeää, ettei jää yksin ja, että juttelee muistakin asioista kuin erosta, Nurmijärvellä työskentelevä Anttila neuvoo.

Hänen mukaansa ihmiset eivät eroa helposti, vaan ovat sitkeitä ja uskovat, että asiat muuttuvat. Anttila kuitenkin muistuttaa, etteivät asiat muutu ellei niitä muuta.

– Ero ei ole koskaan helppo tai kiva, mutta siitä voi selvitä.

Jos tilanne omassa parisuhteessa vaikuttaa ajautuneen umpikujaan, mutta ero ei vielä ole vaihtoehto, voi käyttöön ottaa Anttilan vinkit hyvään ja terveeseen parisuhteeseen kuuluvista toimintatavoista.

– On hyvä viettää aikaa yhdessä myös ihan arjessa. Molempien tulee tulla nähdyksi ja kuulluksi parisuhteessa. Toista tulee kunnioittaa ja olla hyväntahtoisesti utelias esimerkiksi siitä, miten puolison päivä on mennyt.

Anttila neuvoo pitämään yhteyden toiseen ja välillä havahtua siihen, mitä meille pariskuntana kuuluu.

– Koskaan ei ole myöhäistä korjata asioita. On hyvä kuunnella toista eikä puhua hänen päälleen sekä sietää ja puhua omista tunteistaan puolustusreaktion sijaan, Anttila sanoo.

Jännitteetöntä rinnakkaiseloa ei tulisi olla kuin hautausmaalla.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Nurmijärven Uutisissa.