Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaista 341 hevosvoiman Toroidion-sähköautoa kehitettiin salaisuuden verhon takana – yhtiö kaatui 1,5 miljoonan euron velat niskassaan

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on asettanut Raaseporiin rekisteröidyn suomalaista supersähköautoa kehittäneen Toroidion Oy:n konkurssiin.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Tekniikka&Talous.

Raaseporissa viime vuosikymmenen alkupuoliskolla toimintansa aloittaneella yhtiöllä on velkoja noin 1,5 miljoonaa euroa. Suurin velkoja on Business Finland, jolla on saatavia vajaat puoli miljoonaa euroa.

Pohjankurussa salaperäisyyden verhon kätköissä kehitetystä Toroidionista piti tulla maailman tehokkain sähköauto. Sen teho olisi ollut yksi megawatti, eli 1 341 hevosvoimaa.

Toroidionin erikoisuuden piti olla sähköinen, turvallinen, suoravetoinen voimansiirto ilman vaihteistoa. Tuotetta piti voida hyödyntää kulkuneuvoissa maalla, merellä ja ilmassa.

Autoa esiteltiin radalla jo vuonna 2015, mutta tuotantoon asti ajoneuvoa ei saatu.

Vuosien mittaan mullistavaksi mainostettu yhtiön kehittelemä tekniikka on osoittautunut edelleen keskeneräiseksi, eikä sen toimivuutta ole kyetty todistamaan.

Yhtiö yritti saada rahoituksensa kuntoon koko viime vuoden ajan, ja mm. yhtiön hallitus vaihtui tiuhaan tahtiin.

Yhtiön perustaja, toimitusjohtaja Pasi Pennanen sai lähteä jo viime vuoden helmikuussa.

Yhtiö etsi muutama vuosi sitten myös tehtaan tuotantotiloja muun muassa Länsi-Uudenmaan alueelta. Sijoitusvaihtoehtoja oli myös Lohjalla.