Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

K-U: Viljamarkkinoilla täysi stoppi, ja osa tuotteista voi jopa kadota kaupasta, sanoo Suomen suurin luomuviljan jalostaja

Viime kesän kuivuus ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostanut viljan hinnan huippuunsa.

– Hinnat olivat jo syksyllä korkeita, ja nyt ollaan siinä tilanteessa, että tavara ei liiku, koska kukaan ei tiedä, miten hinnat kehittyvät, Helsingin Myllyn toimitusjohtaja Niklas Kumlin kertoo Keski-Uusimaa-lehdelle.

Helsingin Mylly ei osta viljaansa Venäjältä, Ukrainasta eikä muualtakaan ulkomailta, mutta tapahtumat maailmalla vaikuttavat epäsuorasti ja merkittävästi sen kuten kaikkien muidenkin alan yritysten toimintaan.

Helsingin Mylly hankkii viljan eri lähteistä kotimaasta, mutta nyt se on uuden tilanteen edessä.

– Myyjät ovat tällä hetkellä haluttomia myymään. Tarjouksia ei anneta.

Kun kauppa ei käy, yritys joutuu tyhjentämään olemassa olevia varastojaan.

– Varastoviljan pitäisi niukin naukin riittää lähiajoiksi, mutta keväämmällä tavaraa pitää saada lisää. Siihen uskotaan ja luotetaan.

Myllyn asiakkaille viljapula saattaa näkyä toimitusten säännöstelynä ja reseptien muokkaamisena, mutta jotkut tuotteet saattavat mennä jopa kokonaan katkolle. Hintojen nousupaine on Kumlinin mukaan "valtava".

– Toistaiseksi hintoja ei ole nostettu, mutta neuvotteluja käydään.

Helsingin Mylly on Suomen suurin luomuviljatuotteiden ja gluteenittoman kauran jalostaja. Se tunnetaan Myllärin-tuotemerkistä ja se tuottaa muun muassa jauhoja, myslejä, muroja ja hiutaleita.

Koska eletään vasta maaliskuuta, tulevasta sadosta on liian aikaista sanoa mitään.

– Viljelypinta-alat ovat kuitenkin jäämässä viime satokautta pienemmiksi. Lannoitteet ovat myös kalliita, jos niitä ylipäätään saa jostain.