Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voice of Finlandista, Vesterisestä ja Elämäni Biisistä tuttu Jepa Lambert kehitti taustalaulusta työn – "Omaa osaamistaan voi aina parantaa"

Laulaja: Kun tarve vaatii, Jenni Lambert kaivaa itsestään esiin vaikka räppärin suorassa lähetyksessä jos sellaista ei ole paikalla.

Laulaja Jenni "Jepa" Lambert, 41, saattoi tietää jo nuorena, mitä tuleman pitää esiintyessään pienenä tyttönä Seppo Hovin seurassa -ohjelmassa. Seurasi ura laulajana, joka on tottunut ottamaan homman haltuun niin suorissa televisiolähetyksissä kuin kaikenkokoisilla lavoillakin.

Ja Lambert on nimenomaan taustalaulaja, joka on tullut tontiltaan hyvin tutuksi suomalaiselle televisionkatselijalle. Taustalaulajan tontilta hän on antanut esimerkiksi Tampereella kuvattavassa Elämäni biisi -ohjelmassa tukea milloin Pepe Willbergille, milloin Irinalle, milloin Jarkko Aholalle.

Tuotannon päälaulajat ovat äänialoiltaan ja tyyleiltään erilaisia, ja oma taustalaulu pitää osata asetella sen mukaisesti.

– Taustalaulusta on tullut oma pääammattini ja televisiotyöt ovat töiden listalla ykköskorissa. Se on erittäin ammattimaista tekemistä, jossa pitää olla valmis kaikkeen ja siihen, että päivät ovat pitkiä, tyypillisesti 13 tai 14 tunnin mittaisia: biisit hinkataan viimeisen päälle kuntoon ennen lähetystä, jossa niiden pitää kulkea jo saumattomasti, Lambert huomauttaa.

Ammattilaiset tunnistavat toisensa. Lambert päätyi kerran laulamaan myös Tanssii tähtien kanssa-ohjelmaan, kun Johanna Försti sairastui. Opiskeltavaa oli sopivasti.

– Johanna soitti kaksi päivää ennen suoraa lähetystä, että tuletko Jepa laulamaan, Lambert kuvaa musiikin ammattilaisen arkea.

Suorissa lähetyksissä sattuu usein myös vahinkoja, ja niihinkin taustalaulajan pitää reagoida.

– Monta kertaa on käynyt niin, että joltain lähtee ääni instrumentista. Sitten muut alkavat soittaa enemmän ja itsekin huomaa laulavansa enemmän, ettei kukaan yleisössä tajuaisi että tässä on nyt jotain outoa, Lambert naurahtaa.

Viime keväänä laulaja nähtiin myös räppäämässä Elämäni Biisi -ohjelmassa. Esitys sujui siinä määrin mallikkaasti, että moni kotikatsomoissa pohti, onko Lambertilta olemassa tyylilajista jotain levytettyä tuotantoa.

Nyt hän paljastaa, että lopputulos syntyi puhtaasti vahingossa.

– Biisiin tarvittiin räppiä, mutta tuotanto ei ollut räppäriä erikseen hakenut. Sitten tuli kysymys, että voisitko sä Jepa räpätä?

Keväällä Lambert nähdään paitsi televisiossa The Voice of Finlandin tuotannoissa, mutta myös Vesterinen yhtyeineen-ryhmän keikoilla. Huhtikuun alussa ryhmä esiintyy muun muassa Tampere-talossa ja Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla. Kokoonpanossa rooli on tuttua taustalaulamista.

– Tyypillisesti on kymmenen tyyppiä lavalla, joten isosta tuotannosta puhutaan. Olemme halunneet että mitään ei tule nauhoilta, vaan kyse on orgaanisesta, Ultra Bra-tyyppisestä kansanvoimasta, Lambert kuvailee.

Pääkaupunkiseudulla ja Porvoossa asuva yhtye on tottunut keikkailemaan Kehä Kolmosen sisällä, mutta Lambertin mukaan yleisön vastaanotto on sitä riehakkaampi, mitä pohjoisemmaksi mennään.

– Jo Tampereen kohdalla alkaa olla yleisössä varsin riehakas meininki. Tykkään muutenkin paikkakunnasta, aina kun astut sisään Pakkahuoneelle tai Tampere-taloon, tiedät että näissä puitteissa ei vaan voi epäonnistua.

Lambert pitää nykyistä ammatillista tilannettaan oikein hyvänä. Se tarkoittaa sitäkin, ettei häntä haittaa vaikkei koskaan saavuttaisi varsinaista kansantähden asemaa. Musiikin ammattimainen sekatyöläinen on palkitseva asema sekin.

– Omaa osaamistaan voi parantaa aina ja uusia asioita oppia. Se on hyvä tavoite myöskin jatkossa, Lambert kuvaa.