Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Oluenystävän taivas” – espoolaiset oluet nousivat esille Länsiväylän sisarlehden lukijakilpailussa

Äänestys: Juova valittiin Helsingin parhaaksi olutravintolaksi.

Espoolaiset oluet saivat mainetta ja mainintoja, kun Länsiväylän sisarlehti Helsingin Uutiset pyysi lukijoitaan äänestämään Helsingin parasta olutravintolaa.

Voittajaksi nousi pienellä marginaalilla Kaisaniemenkadulle viime vuoden toukokuussa perustettu Juova Hanahuone, joka sai 261 ääntä. Ravintola tarjoilee valtavan olutvalikoiman, jossa espoolaiset merkit ovat hyvin edustettuina.

– Oluenystävän taivas! Laaja ja mielenkiintoinen valikoima, joka vaihtuu sopivan usein, eräs lukija perusteli valintaansa.

Ravintolassa vierailleiden kemiläisten Harri Petäjäjärven, 34 ja Matti Kemellin, 41, mielestä Juova oli helppo valinta.

– Kävin täällä viime kesänä ja paikka jäi heti mieleen oikein mukavana pubina. Muistin sen ensimmäisenä Helsingin paikoista, perjantaisen koulutuspäivän jälkeen oluelle tullut Petäjäjärvi sanoi.

Molemmat halusivat india pale ale -olutta. Tuoppeihin he pyysivät espoolaisen Olarin Panimon uutuuksia.

– Täällä on kyllä tosi hyvä valikoima, he kehuvat 24:n oluthanan rivistöä.

Juova eroaa monesta muusta ravintolasta, koska se on seitsemän pienpanimon ja kahden maahantuojan yhteistyön hedelmä. Helsingistä mukana ovat Herttoniemen Etko Brewing ja Viikin Coolhead Brew.

– Konsepti on uniikki. Vastaavia ei ole maailmallakaan monia, sanoo espoolaisen Tired Uncle Brewingin yrittäjä Matti Nikkonen.

Viime perjantaina Nikkonen pysäköi autonsa Juovan pääoven eteen ja kantoi takakontista useita tynnyreitä tuoretta oman panimon olutta.

– Panimot tuovat uusia oluita myyntiin lähes päivittäin. Vaihtuvuus hanoissa on nopea, sanoo baarityöntekijä Johanna Siik.

Hän muistuttaa, etteivät kaikki asiakkaat halua suinkaan trendioluita.

– Joku saattaa sanoa suoraan, ettei halua IPAa. Perinteisemmistä oluista pitäville suosittelen esimerkiksi brown ale- ja amber ale -oluita. Uutuutena on myös saksalaistyyppinen märzen.

Kaisaniemeen on kehittynyt viime vuosina yksi Helsingin merkittävimmistä olutravintoloiden keskittymistä.

Juovaa vastapäätä on Oluthuone Kaisla, joka on palvellut jo 1990-luvulta lähtien. Sori Taproom on muutaman vuoden vanha. Sortavala aukesi Juovan viereen viime vuonna. Neljässä ravintolassa on yhteensä noin sata oluthanaa. Esimerkiksi Kaisla kertoo hanojen määräksi 39.

– Valitsin Juovan, koska pidän tästä olohuonhuonemaisesta sisutuksesta enemmän kuin Sorista. Kaisla sopii rennompaan illanviettoon, sanoo 37-vuotias Otto.

Hän tilasi naantalilaisen Mallasseppien lager-olutta.

– Tämä 5-prosenttinen olut on näin lounasta odottaessa passeli. Myöhemmin voi ottaa vahvempaa IPAa, jonka maussa on paljon syvyyttä.

Otto toivoo Helsinkiin olutravintolaa, joka keskittyisi selkeästi yhdysvaltalaisiin pienpanimo-oluisiin.

– Ovat suomalaisetkin panimot kehittyneet.

Lue myös: Espoon omintakeinen olutkulttuuri vetää väkeä Stadista asti – arvostettu oluttuomari nostaa esille "paikan, jolle ei ole vertailukohtaa Suomessa" sekä 5 muuta vinkkiä

Toiseksi äänestyksessä sijoittui töölöläinen Viisi Penniä. Lukijat pitivät sen vahvuutena hyvää ruokaa ja paikan päällä tehtyjä Mad Hopper -oluita.

– Älyttömän hienosti uudistettu, silti perinteitä kunnioittaen, eräs lukija kommentoi.

Kolmanneksi nousi Jätkäsaaren Barley & Bait.

–  Henkilökohtaisin palvelu kaupungissa ja todella hyvä sosiaalinen ilmapiiri. Ei polje paikallaan vaan kehittyy koko ajan. Loistavat teemaillat, perustelu kuuluu.

Listan ulkopuolelta eniten ääniä saivat Oulunkylän Jano, Mechelininkadun Laiska Karhu ja Pikkulintu Kontula.