Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ninan kotona vilistää toistakymmentä pörröturkkia, joita kokemattomampi luulisi susiksi – "Vieraita kohtaan ne ovat pidättyväisiä"

Lemmikit: Suomessa harvinaiset koirarodut ceskoslovensky vlcak ja saarloos wolfhond näyttävät yllättävän paljon sudelta.

Nina Axi-Timmerbackan kodissa vilistää yksitoista pörröistä koiranpentua.

– Koirani Taiga sai kolme pentua ja Noita seitsemän. Lisäksi meillä on yksi kolmen kuukauden vanha tuontipentu ulkomailta, joten puuhaa riittää, hän naurahtaa.

Ihan mistä tahansa koirista ei ole kyse, sillä Taiga on ceskoslovensky vlcak eli Tšekkoslovakian susikoira ja Noita hollantilainen saarloos wolfhond.

Molemmat roduista muistuttavat poikkeuksellisen paljon sutta niin ulkomuodoltaan kuin käytökseltään. Jos metsässä vastaan tulisi, ei helpolla erottaisi. Eikä ihme, sillä kumpikin roduista on saanut alkunsa suden ja saksanpaimenkoiran risteytyksestä.

Missään nimessä näitä rotuja ei pidä kuitenkaan sekoittaa koirasusiin, joiden kasvattaminen on Suomessa kiellettyä. Sekä ceskoslovensky vlcak että saarloos wolfhond ovat kummatkin kansainvälisen kennelliiton FCI:n hyväksymiä koirarotuja, ja kasvattajat todistavat tarvittaessa DNA-näytteellä, että kyseessä ovat puhdasrotuiset koirat.

Loppilaisen Axi-Timmerbackan mukaan häntä viehättää kyseisissä roduissa juuri niiden susimainen ulkonäkö ja olemus.

On oltava valmis sitoutumaan ja tekemään työtä niiden kouluttamiseksi.

Nina Axi-Timmerbacka

– Niiden liikkeetkin ovat hyvin susimaisia. Vieraita kohtaan ne ovat pidättyväisiä, ja väistävät mieluummin kuin tulevat kohti.

Ensimmäisenä Axi-Timmerbackan elämään tuli saarloos wolfhond.

– Näin sellaisen vuonna 1998 koirien maailmannäyttelyssä Messukeskuksessa.

Pian sen jälkeen hän otti yhteyttä ulkomaiseen kasvattajaan, ja kuukauden päästä saarloosnarttu ”Hukka” lensi Suomeen. Se oli rotunsa ensimmäinen edustaja Suomessa. Paria vuotta myöhemmin hän hankki samasta kennelistä saarloosuroksen ”Peikon”. Näiden kahden vuonna 2002 syntyneet pennut olivat ensimmäinen Suomessa syntynyt saarloospentue.

Ensimmäinen ceskoslovensky vlcakin Axi-Timmerbacka hankki paria vuotta myöhemmin. Nykyään hän arvostaa suuresti ja kasvattaa molempia rotuja ja hänen kasvattinsa ovat menestyneet niin kotimaisissa kuin kansainvälisissä näyttelyissä.

– Olen ylpeä kaikista kasvateistani.

Näyttelytoiminnan lisäksi näiden koirarotujen kanssa voi harrastaa useampia koiralajeja. Ne nauttivat agilitystä ja hajuaisti on niillä erinomainen, joten ne sopivat kaikkiin nenälajeihin. Tottelevaisuuskoulutus vaatii sen sijaan kärsivällisyyttä. Ne ovat älykkäitä – ceskoslovensky vlcakeja käytetään Tsekeissä poliisikoirinakin – mutta ne eivät ole kovin miellyttämishaluisia.

– On oltava valmis sitoutumaan ja tekemään työtä niiden kouluttamiseksi.

Luonteeltaan ceskoslovensky vlcak ja saarloos wolfhond ovat laumasieluja ja viihtyvät isossa porukassa.

– Ne ovat reippaita, aina valmiina puuhastelemaan, hyväntuulisia, ystävällisiä ja säänkestäviä. Ne pysyvät pihassa, eivätkä karkaile. Ne tulevat hyvin toimeen myös muiden eläinten kanssa. Meilläkin on tallilla ja samalla pihalla erilaisia eläimiä. Kumpikin roduista on alkukantaisina myös varsin terveitä ja saattavat elää 13–15-vuotiaiksi.