Pärjäätkö kotonasi 72 tuntia ilman mukavuuksia? – Näillä vinkeillä vessakäyntikin onnistuu ilman vettä ja sähköä

Tapahtuma: Tiedekeskus Heurekassa saa testata, kuinka onnistuu vessassa käyminen, kun sähköt ovat poikki.

Tiedekeskus Heurekassa uppoudutaan päivän ajaksi pohtimaan, mitä kaikkea kotona olisi hyvä olla, jos vaikkapa myrsky iskee vieden sähköt.

Huomenna lauantaina järjestettävä koko perheen Varautumisen mestarit -tapahtuma opastaa kävijöitä ennen kaikkea luonnonmullistusten varalle.

– Tapahtumassa pääsee myös kokeilemaan esimerkiksi keittiöpalon sammuttamista. Tarkoituksena on leikkimielisesti ja turvallisesti oppia, kuinka poikkeuksellisissa tilanteissa voi pärjätä, kertoo Heurekan tapahtumatuottaja Kirsi Järvinen.

Päivän mittainen tapahtuma on osa tiedekeskuksen parhaillaan esillä olevaa Katastrofin keskellä -näyttelyä. Järvisen mukaan teemapäivä on lyöty lukkoon jo viime syksynä, ilman tietoa maailmantilanteesta maaliskuussa.

Tulevana lauantaina on WWF:n perinteinen Earth Hour, joka on kannanotto luonnon ja ilmaston puolesta. Järvisen mukaan tapahtuma kohdistettiin juuri tähän päivään.

Sähköt voivat mennä useammaksi päiväksi Suomenkin myrskyissä. Järvisen mukaan tapahtumassa saa kattavat vinkit 72 tunnin kotivaran kokoamiseen.

– Monesti ajatellaan, että kotivara tarkoittaa purkkiruokia, kuten hernekeittoa ja tonnikalaa. Jos joku haluaa elää kolme päivää jäätelöllä tai karkilla, voi kotivaran ruokapuoli olla myös niitä, Järvinen sanoo.

– Toivon, että ihmiset oivaltavat, että asioista ei kannata tehdä hankalampia kuin ne ovat, hän jatkaa.

Tapahtumassa pääsee kokemaan, millaista on käydä vessassa pimeässä, jos sähköt ovat poikki.

– Tällöin vessaa ei myöskään voi vetää, vaan pönttöön viritetään muovipussi, Järvinen opastaa.

Kuvitteellinen vessareissu pimeässä on osa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) toimintarataa.

Järvinen arvelee toimintaradan lisäksi Nalle-sairaalan kiinnostavan erityisesti perheen pienimpiä. SPR:n pitämässä sairaalassa pääsee hoitamaan lelupotilaita ja kehittämään ensiaputaitoja.

Myös tiedekeskuksen laboratorio on avoinna tapahtuman kävijöille.

– Kasvit tarvitsevat lannoitteita, mutta jos niitä ei ole, voidaan ravinteita saada virtasta. Laboratoriossa pääsee itse erottelemaan ravinteita, typpeä ja fosforia, virtsasta, Järvinen selvittää.

Tuhannelle ensimmäiselle ennakkolipun ostaneelle jaetaan kannellinen ämpäri, joka sisältää tietoa ja vedenpuhdistustabletteja.

Tapahtuma

Varautumisen mestarit

Tiedekeskus Heurekassa (Tiedepuisto 1) järjestetään Varautumisen mestarit -tapahtuma lauantaina 26. maaliskuuta kello 10–18.

Teemapäivässä harjoitellaan varautumistaitoja esimerkiksi sähkökatkojen ja tulipalojen varalle.

Tapahtumassa on myös asiantuntijaluen-toja muun muassa paloturvallisuudesta ja nuorten yksinäisyydestä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut