Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

LS: Neljä venäläistä loistojahtia on pidätettynä suurissa halleissa

Suomen Tulli selvittää kuuluvatko luovutuskieltoon määrätyt huvijahdit EU:n pakotelistalla oleville venäläisille.

Suomen Tulli on takavarikoinut eli asettanut luovutuskieltoon yhteensä jo 21 suurta huvijahtia, jotka kuuluvat todennäköisesti EU:n pakotelistalla oleville venäläisille oligarkeille tai heidän omistamille yhtiöille.

Loviisan Sanomat (LS) kertoo, että neljä alusta on talvisäilytyksessä Valkossa Loviisan sataman naapurissa entisen Rauma-Repola Oy:n tehdasalueella sijaitsevissa Yachtcare Finland Oy:n korkeissa lämpimissä halleissa.

Joitakin aluksia on huollettu Valkossa syksystä 2019 alkaen.

Yhtiön toimitusjohtaja Mikko Pellikka vahvistaa tiedon, että tällä hetkellä yhtiön hallissa Loviisan satamassa on neljä luovutuskieltoon asettamaa jahtia.

– On hankala tulkita, ovatko veneet venäläisten, koska ne on rekisteröity ympäri maapalloa. Emme pysty sanomaan, kuka veneen viime kädessä omistaa, Pellikka kertoi Helsingin Sanomille.

Suurin jahdeista oli 40,16-metrinen, toiseksi suurin yli 30-metrinen ja pienin 25-metrinen lasikuitualus.

Emme pysty sanomaan, kuka veneen viime kädessä omistaa.

Mikko Pellikka, Yachtcare Finland Oy

Suurimman aluksen nimi on LS:n tietojen mukaan Flying Fish. Aluksessa on 6 hyttiä, joihin mahtuu isännän lisäksi 12 vierasta. Matkustajien lisäksi jahdilla on 7 miehistön jäsentä.

Balticshipping-sivuston mukaan alus purjehtii Caymansaaren lipun alla, ja sen omistajaksi on merkitty Imperial Yachts – Monaco ja kotisatamaksi Georgetown.

Vastaavanlaiset 40-metriset Princess-jahdit maksavat noin 16 miljoonaa euroa.

Boatinternational.comin mukaan vene olisi tilattu Venäjälle. Aluksen tosiasiallisesta omistajasta ei tiedetä muuta kuin, että hän on tiettävästi venäläinen. Loviisan Sanomat ei pystynyt vahvistamaan tietoja.

Brittiläinen Princess Yachts toimitti aluksen omistajalleen 2013. Aluksen huippunopeus on 23 solmua, ja matkanopeus 16 solmua.

– Suurimman aluksen kippari oli britti, kertoo Suomenlahden Telakka Oy:n toimitusjohtaja Jukka Jaatinen Loviisan Sanomille.

– Meidän asiakas on täysin suomalainen yhtiö Yachtcare Finland eikä meillä ole mitään suoraa tekemistä oligarkkien kanssa, Jaatinen tähdentää.

Jaatisen mukaan suurin aluksista on tiettävästi nähty aiemmin Moskovassa.

– Niillä ajetaan Venäjän jokia pitkin, joista pääsee Moskovaan saakka.

Alus on vieraillut usein myös Helsingissä ja mainoskuvien perusteella myös Pietarissa.

Jaatinen kertoi Suomen Tullin edustajien olleen häneen yhteydessä viime viikolla.

– Ollaan kerrottu tarkasti tullille kaikki asiaan liittyvät tiedot, ja tehdään heidän kanssa yhteistyötä. Kuulumme Meriteollisuus ry:hyn, josta on tullut selkeät ohjeet EU:n määräämistä pakotteista.

Tulli on ryhtynyt selvittämään tarkemmin, kuuluvatko luovutuskieltoon asetetut jahdit EU:n pakotelistalla oleville henkilöille tai yhteisöille. Mikäli ovat, siirtyy jahtien lopullinen jäädytys ulosottolaitoksen tehtäväksi eikä niitä lasketa vesille.

Jaatisen mukaan Yahtcare on on tilannut alusten vesillelaskun kevääksi, kun niiden huollot ovat valmistuneet. Luovutuskielto kuitenkin estää vesillelaskun.

– Emme jatkossa halua olla missään tekemisissä näiden paattien kanssa, koska meillä on Puolustusvoimien kanssa tehty turvallisuussopimus, joka allekirjoitettiin, kun pyrimme tarjoamaan palveluita Puolustusvoimien aluksille, Jaatinen kertoi.

Venäläisjahtien käsittely ei Jaatisen mukaan ole yhtiölle kovin merkittävää liiketoimintaa.

Turvallisuussopimuksessa ei Jaatisen mukaan ole mainintaa yhteistyöstä venäläistahojen kanssa, mutta armeijan alusten ja venäläisalusten käsittely samalla alueella olisi hänen mukaansa ristiriidassa sopimuksen hengen kanssa.

Venäläisalusten pidättämisestä Suomessa kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.