Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näitä kuolemia sattuu Virossa yli 3,5 kertaa enemmän kuin Suomessa – syynä muun muassa isot kodinkoneet ja jääkaapit

Vaikka Suomi on tilastojen mukaan tulipalokuolemien mustaa aluetta, näyttää tilanne Virossa olevan vielä Suomeakin synkempi.

Tulipaloissa myös kuolee Virossa monta kertaa enemmän ihmisiä kuin Pohjoismaissa. Vuonna 2019 tulipaloissa kuolleita oli miljoonaan asukasta kohti Ruotsissa 7,7, Norjassa 7,6, Islannissa 2,7, Suomessa 8,9, Tanskassa 8,4, mutta Virossa 32,4.

Suurin osa tulipaloista sattuu asunnoissa.

Taustalla on tuoreen tutkimuksen mukaan kotitalouksissa käytettävät sähkölaitteet, jotka lisäävät asuntopalojen riskiä. Sähkölaiteviat ovatkin nykyään yleisin tulipalojen aiheuttaja asuinrakennuksissa Virossa.

Raplan kunnan pelastusryhmän tiiminjohtajan Helari Viiartin Viron turvallisuustieteiden akatemialle tekemän tutkimuksen mukaan eniten tulipaloja aiheuttavat Virossa isot kodinkoneet ja jääkaapit, jotka aiheuttavat 15,6 prosenttia asuntopaloista.

Asiasta kertoo Tallinna24.

Pelastuslaitoksen turvallisuusvalvontaosaston asiantuntija Heidi Mõttus muistuttaa, että sähkölaitteet vanhenevat ja kuluvat käytön myötä, sen takia niiden kunto on tarkistettava säännöllisesti. Jos sähkölaitetta käynnistettäessä tai sammutettaessa näkyy kipinä, se on merkki siitä, että laite on korjattava tai vaihdettava.

– Jos jollain on käytössä vielä neuvostoaikaisia sähkölaitteita, niin nyt on korkea aika vaihtaa ne, Mõttus sanoi Pealinn-lehden haastattelussa.

Vuonna 2019 Virossa oli 32,4 tulipaloa miljoonaa asukasta kohden, kuin muissa Pohjoismaissa tulipaloja oli keskimäärin 7,1 miljoonaa asukasta kohden. Tämä tarkoittaa sitä, että tulipalojen määrä Virossa on 4,5 kertaa keskimääräistä suurempi kuin muissa Pohjoismaissa.

Vuosina 2015–2020 Virossa kuoli asuntopaloissa yhteensä 234 ihmistä, mikä on keskimäärin 39 ihmistä vuosittain. Asuntopaloissa kuolleiden määrä on 91 prosenttia kaikista tulipalossa kuolleista. Vuonna 2021 Virossa kuoli pelastuslaitoksen ennakkotietojen mukaan tulipaloissa 33 ihmistä.

Viron pelastuslaitoksen tavoitteena on saavuttaa onnettomuuksissa muiden Pohjoismaiden taso ja laskea vuoteen 2025 mennessä asuntopalojen määrä alle 700:aan ja tulipaloissa kuolleiden määrä alle 12:ta. Vuonna 2015 nämä luvut olivat 790 ja 50.