Suomalaistutkija: He ovat nyt putinisteja – "Käännös on ollut todella nopea"

Media: Salaliittoteorioissa tunteet ajavat usein faktojen ohi, sanoo salaliittoteorioista kirjan kirjoittanut Pasi Kivioja.

– Yksi vuosi tuli vietettyä kaninkolossa, hymähtää toimittaja, kirjailija Pasi Kivioja viestintäyrityksen toimitilassa.

Kaninkolo on tuttu Lewis Carrollin kirjoittamasta satukirjasta. Liisa ihmemaassa kuvaa toista todellisuutta.

Kivioja vietti viime kesän erikoistutkijana Turun yliopiston Finsci-hankkeessa suunnittelemassa väestökyselyä suomalaisten uskomuksista ja salaliittoteorioista ja syntyi kirja Salaliittoteorioiden ihmemaassa, Tositarinoita ihmisistä kaninkolossa.

Viime päivinä hän on ollut kysytty asiantuntijavieras ja haastateltava television ajankohtaisohjelmissa ja lehtijutuissa, vaikka niissä on vaaransa. Kivioja tiedostaa, että kun perinteinen media tarttuu kyseiseen aiheeseen, voi se vahvistaa näitä salaliittoteorioita; se mikä on marginaalissa muuttuukin isoksi.

Kyse on kuitenkin tärkeästä yhteiskunnallisesta aiheesta, josta ei voi vaietakaan.

– Erityisesti jos esimerkiksi johtava poliitikko levittää salaliittoteorioita, niin siitä pitää kertoa, sanoo Kivioja Keski-Uusimaan haastattelussa.

Salaliittoteoriaa jakava henkilö ei välttämättä itse usko salaliittoon vaan hänellä voi olla joku muu, esimerkiksi poliittinen tai kaupallinen tarkoitusperä tehdä niin.

Salaliittoteoriat tuottavat myös huvia, ne ruokkivat ihmisille olennaista mielikuvittelua ilman että henkilö niihin uskoisi.

– Hirveän monille ne on viihdettä, älyllistä peliä.

Esimerkiksi maa on litteä -kaltaiset keskustelufoorumit ovat esimerkki tästä.

Kivioja itse uskoo jonkin verran siihen yleisimpään salaliittoteoriaan eli, ettei Lee Harvey Oswald toiminut yksin John F.Kennedyn salamurhassa:

– Se että yökerhon omistaja ampuu Oswaldin Dallasin poliisiaseman pysäköintihallissa pari päivää Kennedyn murhasta viittaa siihen, että murha oli tilaustyö. Vaikka virallinen tutkinta todisti toisin. Tämä on vain omaa mutuani. Salaliittoteorioissa tunteet ajavat usein faktojen ohi.

Monen tuttavapiirissä saattaa olla ihmisiä, jotka eivät usko – tai ainakin pikkaisen epäilevät – ettei kuulentoa ole koskaan tehty tai että koronavirus päästettiin tahallaan tai vahingossa irti wuhanilaisesta laboratoriosta.

Toiset salaliittoteoriat ovat toki harmittomimpia kuin toiset, mutta järkyttävimmillään ne nähdään tässä ajassa. Krimin valtauksesta lähtien Venäjän salaliittoteoriat ovat ottaneet kierroksia, jotka nyt Ukrainan sodan alettua ovat erityisen voimakkaasti läsnä: Venäjä pommittaa siviilikohteita, koska haluaa puhdistaa Ukrainan natseista ja laboratorioista, joissa kehitetään biologisia aseita.

Amerikkalainen QAnon hiljeni Donald Trumpin vaalitappioon John Bidenille.

– Käännös on ollut todella nopea. QAnonin kannattajat ovat yhtäkkiä Putinisteja, mutta välivaalit ja presidentinvaalit ovat tulossa Usassa ja QAnon saattaa taas herätä henkiin, sanoo Kivioja Keski-Uusimaalle.

Kriisiaika, jollaista olemme eläneet kaksi vuotta koronan vuoksi, saa salaliittoteoriat kukkimaan. Kiviojan tekemissä kirjahaastatteluissa nousi esiin se, että koetut syvät traumaattiset kokemukset altistavat uskomaan erilaisia selityksiä.

Haastattelun loppupuolella mietimme, liittyykö esimerkiksi keravalaisuuteen jotain paikallista salaliittoteoriaa. Kivioja pohtii, että on asunut kaupungissa vasta vuodesta 2004 eikä tunne taustaa perinpohjin, mutta politiikkaan voisi liittyä jotain.

Tällainen täyttäisi salaliittoteorian tunnusmerkin: Mäntsälän kunnantalo, kalliiksi hallintopalatsiksi tituleerattu rakennus valmistui 1992. Siitä lähtien on sitkeästi kansan suussa kerrottu, että saunatiloissa on uima-allas, jossa eliitti polskii. Faktoilla se on ajan myötä kyllä kumottu: mitään allasta ei ole.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Keski-Uusimaassa.

Pasi Kivioja, Salaliittoteorioiden ihmemaassa, tarinoita ihmisistä kaninkolossa, Docendo, 326 s.

Pasi Kivioja, 48

Yhteiskuntatieteiden tohtori Tampereen yliopistosta 2019. Väitös käsitteli iltapäivälehtiä median murroksessa: printin hiipuvaa asemaa ja digikehitystä.

Keravalaisen Viestintäluotsi Oy:n osakas ja vapaa toimittaja vuodesta 2013.

Oli aiemmin toimituksellisista asioista ja viestinnästä vastaava johtaja Sanomalehtien Liitossa 2009–2013, toimittaja ja tuottaja Ilta-Sanomissa 2000–2009, Tampereen yliopiston mediatutkija 2007–2008, Aamulehden toimittaja 1997–2000 ja Oriveden Sanomien avustaja 1993–1997. Käynyt Aamulehden toimittajakoulun 1997–98.

Lapsuus- ja kouluvuodet kuluivat Orivedellä.

Keravalainen vuodesta 2004.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut