Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielen hyvinvointiin voi kulkea kahta tietä, eikä asioiden hyväksyminen yksin riitä – "Pyritään löytämään päämääriä, joihin on valmis sitoutumaan", sanoo tutkija

Tilaisuus: Dipolissa keskustellaan maanantaina opiskelijoiden hyvinvoinnista.

Dipolissa maanantaina järjestettävässä tulevaisuutta koskevassa keskustelutilaisuudessa pohditaan opiskelijoiden hyvinvointia ja muotiteollisuuden vastuullisuutta. Se kuuluu Espoo 50 vuotta kaupunkina -tapahtumiin.

Hyvinvointitutkija Frank Martela avaa, mistä nuorten huono-olo todellisuudessa kumpuaa.

– Syitä on yhtä monia kuin on huono-oloisia nuoria, Martela sanoo.

Hänen mukaansa yksi yleinen ongelma on yksinäisyys ja läheisten ihmissuhteiden vähyys. Tätä ongelmaa korona-aika on huomattavasti pahentanut.

– Juuri nuoruus on erityisen sosiaalista aikaa ja silloin solmitaan uusia kaveruus- ja ystävyyssuhteita, jotka monesti kantavat läpi elämän. Siksi etäaika on ollut nuorille erityisen raskasta.

Martelaa näkee, että hyvien ihmissuhteiden mahdollistamiseksi pitää luoda riittävän vakaita ja sallivia yhteisöjä kouluihin, opiskelupaikkoihin, harrastuksien ympärille ja naapurustoihin.

Frank Martelan oma keino henkisen hyvinvoinnin kohentamisessa on viime aikoina ollut hyväksymis- ja omistautumisterapian lähestymistapa elämään.

– Siinä pyritään hyväksymään ne asiat, joihin ei joka tapauksessa pysty vaikuttamaan – turha niitä murehtia. Lisäksi pyritään löytämään arvoja ja päämääriä, joihin on valmis sitoutumaan ja joiden eteen on valmis tekemään työtä, Martela sanoo.

Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelman opiskelijat ovat viime vuosina niittäneet mainetta maailmalla.

Professori Kirsi Niinimäen mukaan menestys perustuu siihen, että koulutuksessa korostuu oma luova ilmaisu yhdistettynä vahvaan tekniseen osaamiseen.

Niinimäki puhuu muodin vastuullisuudesta maanantain tilaisuudessa.

– Opiskelijat osaavat luovan ideoinnin lisäksi toteuttaa ideansa materiaaleihin, tekstiileihin ja vaatteisiin ja tämä kombo on melko ainutlaatuista maailmalla, Niinimäki sanoo.

Aalto yliopistossa on hienot studiotilat, joissa opiskelijat pystyvät toteuttamaan design ideansa valmiiksi mallistoiksi asti.

Suomalainen muoti on Kirsi Niinimäen mukaan funktionaalisuutta, käytännöllisyyttä, arkistakin toimivaa estetiikka, mutta myös omaperäisyyttä.

– Muotinäytöksissä joskus korostuu vaatteen ”fantasiapuoli”, mutta taustalta löytyy vahva funktionaalinen ja kaavoituksellinen toimivuus – osaamme tehdä toimivia ja hyvin istua vaatteita. Täällä ei niinkään seurata trendejä vaan tehdään omannäköistä, juurevaa muotia, josta syntyy trendejä, emme siis seuraa trendejä vaan teemme niitä. Kestävä kehitys ja vastuullisuus ovat myös hyvin vahvasti esillä suomalaisessa muodissa ja siksikin suunnittelumme kiinnostaa maailmalla.