Harjoittelu ja esiintyminen yhdessä ammattilaisten kanssa on Espoon musiikkiopiston puhaltajille iso juttu. Kaartin soittokunta toteuttaa Espoon musiikkiopiston (EMO) pisimmällä olevien puhaltajien orkesterin ENPOn kanssa yhteiskonsertin huhtikuun alussa.
Nuorten kanssa musisoi Kaartin soittokunnan 1. osasto.
– Kaartin soittokunnan jäsenet näyttävät, miten orkesteri toimii ja miten harjoituksissa toimitaan. Se tuo nuorille lisäbuustia opiskeluun, kapellimestari Marjo Riihimäki sanoo.
ENPOn soittajat ovat yläkoulu- ja lukioikäisiä, ja heillä on takanaan monta vuotta musiikkiopintoja.
Puhaltajat aloittivat yhteissoiton harjoittelun Tapiolassa. Sen jälkeen EMOn oppilaat pääsevät Kaartin soittokunnan harjoittelutiloihin ja kuulemaan, mitä työpäiviin sisältyy.
Kaartin soittokunnan työ on monipuolista. Aina itsenäisyyspäivänä soittokunta vastaa kirkossa ja presidentin linnassa tunnelmaan sopivasta musiikista. Toisinaan soitetaan ulkona ja toisinaan vedetään show. Tarvittaessa soittamaan lähtee vaikkapa kvintetti.
Sotilasmusiikki ei ole pelkkää marssimusiikkia.

Kapteeni, klarinetisti ja Kaartin soittokunnan varakapellimestari Tommi Nurminen on kuulunut orkesteriin vuodesta 1994.
– Tulin pienemmästä orkesterista isompaan ja huomasin, että tämä on ihan eri instrumentti. Sitten hakeuduin siviiliopintoihin musiikin pariin, koska halusin kehittää sotilasmusiikkia.
Kersantti, saksofoniryhmän äänenjohtaja Samu Metsäsen mielestä Kaartin soittokunnassa parasta on, että se antaa monipuolisen mahdollisuuden tehdä orkesterimuusikon töitä.
– Omaksi onnekseni orkesteri on tehnyt myös big band -produktioita.
Ammattisoittajat saavat virtaa, kun näkevät nuorten soittajien taitojen kehittyvän.
– Harjoituksissa oli hienoa huomata, että omat opettajat ovat koutsanneet nuoria hyvin, Metsänen kiittää.

Ennen yhteisharjoituksia eri sektiot harjoittelivat omissa ryhmissä omia stemmojaan Kaartin soittajien johdolla.
Nuoret alkoivat valmistautua konserttiin jo syyslukukaudella ja koko materiaalia on harjoiteltu helmikuusta alkaen. Kaartin soittokunnan kanssa tehtävän yhteistyön tavoitteena on myös valmentaa espoolaisten Aksentti-kokoonpanoa Tampereella järjestettävään puhallinorkesterien SM-kilpailuun.
Yhteistyö on osa Kaartin soittokunnan puhallinorkesterimusiikin kasvatus- ja rekrytointisuunnitelmaa, jolla pyritään innostamaan ja tukemaan nuoria puhallinmusiikin harrastajia jatkamaan harrastusta – mahdollisesti aina ammattilaiseksi asti.
– Sotilasmusiikki ei ole pelkkää marssimusiikkia vaan musiikkia laidasta laitaan, Tommi Nurminen sanoo.
– Meille on tärkeää myös, että yhteisprojekteissa eri ikäluokat tapaavat, Marjo Riihimäki huomauttaa.
EMOssa opetetaan kaikkia länsimaisia puu- ja vaskipuhaltimia.
– Ensi vuonna 60 vuotta täyttävä Espoon musiikkiopisto kokee tehtäväkseen huolehtia omalta osaltaan kaikkien puupuhallin- ja vaskisoitinten harrastuspohjasta ja puhallinorkesterikulttuurista Espoossa, musiikkiopiston rehtori Paula Jordan sanoo.
Puhaltimet ovat luonteeltaan orkesterisoittimia ja yhteissoitto heti ensimmäisestä vuodesta alkaen on tärkeää. EMOssa toimii neljä puhallinorkesteriporrasta (Intro, Medium, Aksentti ja ENPO), joissa kaikissa on 30–45 soittajaa. Näiden päällä on vielä kaksi kokoonpanoa: Tapiolan nuoret sinfonikot ja Ebeli Big Band, joihin kasvuorkesterit kasvattavat osaavia soittajia.
EMOon perustettiin Puhallinkampus syksyllä 2018 puhallinorkestereiden edellisen kapellimestarin, Janne Laineen aloitteesta.
– Ideana on koota viikoittain kaikki puhallinorkesterit ja eri puhaltimien opettajat tukemaan puhallinorkestereita stemma- eli sektioharjoituksilla. Se vahvistaa yhteisöllisyyttä ja kehittää soittajia orkesterisoitossa ja oman instrumenttinsa parissa.
Metrix – Kaartin soittokunta, puhallinorkesterit Aksentti ja ENPO, konsertti 4. 4. kello 18 T apiolasalissa. Vapaa pääsy.