Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtava ero vanhaan: Espoon uusin kauppakeskus avautuu ensi viikolla, mutta Länsiväylä pääsi kurkistamaan sisälle jo nyt – tätä kaikkea 44 000 vuokraneliön keskus tarjoaa

Kaupunkikeskus: Lähes hiilineutraalista kaupunkikeskuksesta löytyy muun muassa kirjasto, päiväkoti ja ravintolamaailma.

Kaupunkikeskus Lippulaivaa viimeistellään Espoonlahdessa noin tuhannen ihmisen voimin. Viisi vuotta sitten puretun Lippulaivan tilalle rakennettu tuplasti isompi kauppakeskus avataan torstaina.

Keskiviikkona rakennusmiehet asensivat muun muassa ravintoloiden kiintokalusteita ja kauppakeskuksen käytävämyyntipaikkojen kehyksiä.

Kuulutuksissa kerrottiin, että testissä ovat kiinteistön turvalaitteet. Hyörinä kävi myös kaupoissa ja liikkeissä, kun hyllyttäjät etsivät tuotteille omia paikkojaan.

Upouusi Lippulaiva lastataan lähes puolilleen päivittäistavaroita, sillä päivittäistavarakauppa vie 45 prosenttia kauppakeskuksen 44 000 vuokraneliöstä.

On herkullinen asetelma, että Iso Omena on vieressä.

Keskuspäällikkö Karoliina Hurmerinta.

Lippulaivassa on mietitty myös ruuan nettiostamista helpottavia ratkaisuja. K-Supermarketin ja Prisman noutopisteet sijaitsevat parkkihallissa, ja myös Wolt- ja Foodora -kuskeille on varattu hallista omat parkkipaikat.

Kaupunkikeskus houkuttelee myös herkuttelemaan, sillä tiloista kymmenesosaa täplittävät kahvilat ja ravintolat.

Reilun 20 ravintolan ja kahvilan joukossa on myös Espoossa ennennäkemättömiä toimijoita, kuten Bites Burgers, Pomo D’or, La Locanda, Sheriff Burger, Chatime, Fire Wok, Elias Döner Kebab, Momo & More ja West Bay Social Bar & Lounge.

Keskuspäällikkö Karoliina Hurmerinta kertoo, että alueella on ollut selkeä tarve aiempaa suuremmalle ravintola- ja kahvilatarjonnalle.

– Vaikka korona-aikana on ollut ravintolarajoituksia, ravintoloilla on uskoa tulevaan. Kysyntää on ollut enemmän kuin olemme voineet ottaa.

Lippulaivan tavoitellaan nousevan sekä myynnillisesti että kävijämäärältään Suomen kauppakeskusten kymmenen kärkeen, Hurmerinta kertoo.

Suomen Kauppakeskusyhdistyksen Kauppakeskukset 2021 -julkaisussa kolmen myyntikärki oli vuonna 2020 Jumbo-Flamingo (410,2 me), Iso Omena (343,1 me) ja Sello (341,6 me). Kymmenentenä oli Hyvinkäällä sijaitseva kauppakeskus Willa 189 miljoonan euron myynnillään. Cityconin sivuilla Lippulaivan vuosimyynnin arvioidaan olevan 175 miljoonaa euroa.

Kauppakeskus Iso Omena sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Lippulaivasta ja on Lippulaivan tavoin Cityconin kauppakeskus.

– Alue on kasvava. Uskon, että molemmille riittää kävijöitä, Hurmerinta sanoo.

Lippulaivassa ei juuri ole muodin liikkeitä.

– On herkullinen asetelma, että Iso Omena on vieressä. Teemme heidän kanssaan yhteistyötä.

Lippulaivan asemaa kaupunkikeskuksena vahvistavat kauppakeskuksen yhteyteen rakennettavat kahdeksan asuinkerrostaloa, joihin tulee yhteensä noin 560 asuntoa.

Citycon rakennuttaa Lippulaivan luoteispäätyyn bussiterminaalin päälle neljä 4–14-kerroksista vuokrakerrostaloa ja on myynyt kahden kerrostalon rakennusoikeuden rakennusyhtiö Hausialle.

Hausian talojen on määrä valmistua heinäkuussa ja marraskuussa, Cityconin ensimmäisen tämän vuoden lopussa ja muiden kolmen vuoden 2023 alussa.

Lisäksi kahden vuokrakerrostalon rakentaminen on määrä aloittaa myöhemmin.

– Iso määrä jääkaappeja, Hurmerinta iloitsee.

Kävijämääriin ja myynteihin odotetaan pomppausta ensi vuonna, kun Länsimetro aloittaa liikennöinnin Matinkylästä Espoonlahteen ja Kivenlahteen ja bussiterminaali otetaan niin ikään käyttöön.

Tavoitteena on kahdeksan miljoonaa vuosittaista asiakasta, mikä tarkoittaa noin 22 000 asiakasta päivässä.

Monen uskotaan saapuvan paikalle myös polkien, sillä Lippulaivan läheisyyteen on varattu pysäköintialue noin 1 400 polkupyörälle. Sähkö- ja hybridiautojen latausasemia on yli 120 ja sähköautojen pikalatureita 10.

Avajaishetkellä kauppakeskuksen tiloista reilut 90 prosenttia on vuokrattu, Hurmerinta kertoo. Tyhjillään on vielä muutama liiketila ja ylimmässä kerroksessa sijaitsevat toimistotilat.