Jääkö Lippulaiva pääkaupunkiseudun viimeiseksi kauppakeskukseksi?
Puheenjohtaja Terhi Sell Suomen Kauppakeskusyhdistyksestä ei julistaisi Espoonlahdessa kuun lopussa avattavaa kauppakeskusta viimeiseksi, vaikka pääkaupunkiseudulla ei tällä hetkellä ole vireillä vastaavan kokoluokan hankkeita.
Sellin mukaan kauppakeskukset ovat viime vuosina onnistuneet muuntautumaan ja luomaan nahkansa niin, että vanhoille on paikkansa ja uusiakin voi syntyä.
– Kauppakeskusten kuolemasta ei voida puhua. Kyllä tänne mahtuu lisää kauppakeskuksia.
Sellin mukaan tämä johtuu siitä, että kauppakeskukset ovat nykyään useimmiten kaupunkikeskuksia, joista löytyy niin yksityisiä kuin julkisiakin palveluja.
– Esimerkiksi Itiksessä on vaikea erottaa, mikä on kauppakeskus-Itistä ja mikä kaupunginosaa, Sell sanoo.
– Kauppakeskus Sello on vastaavantyyppinen, elimellinen osa (Leppävaaraa) ja aito keskusta. Tämä on se iso muutos, mikä viime vuosina on tapahtunut.
Sellin mukaan monet kauppakeskukset ovat olleet myös ketteriä vastaamaan kuluttajien muuntuviin tarpeisiin.
Hän nostaa esimerkiksi pakettiautomaattien tulon kauppakeskuksiin hyväksi esimerkiksi siitä, miten kauppakeskukset ovat päässeet osaksi uutta verkko-ostamisen ilmiötä.
Sellin mukaan kauppakeskuksissa etsitään nyt kestävän kehityksen ratkaisuja, ja ympäristöystävällisiä ratkaisuja pyritään hyödyntämään myös viestinnässä ja markkinoinnissa.
Myös Suomen Kauppakeskusyhdistys edistää kauppakeskustoimialan kestävää kehitystä Suomessa.
Lippulaivan rakennuttanut Citycon kertoo, että kauppakeskuksen alle on rakennettu Euroopan suurin kaupallisen rakennuksen maalämpö- ja viilennyslaitos, joka tuottaa hiilivapaasti lähes kaiken keskuksen vaatiman lämmitys- ja viilennysenergian.
– Kiinteistöt ovat merkittäviä energiankuluttajia ja kestävän kehityksen ratkaisut ovat kiinteistöalalla kaiken läpileikkaava trendi, Sell sanoo.
– Kyllä vihreä ajattelu on suosittua ja jos kuluttajalla on mahdollisuus valita, niin eiköhän hän valitse sen vihreämmän vaihtoehdon.