Espoonlahden kirkossa on tavanomaisesta poikkeava tilaisuus, kun siellä nähdään espoolaisen Mika Koivusalon tekemä dokumenttielokuva edesmenneestä urkurista Markku Ketolasta.
– Tämä lienee ensimmäinen kerta, kun Espoonlahden kirkossa näytetään elokuva, Koivusalo sanoo.
Espoonlahti on Koivusalon kotiseurakunta, joten hän tiesi, että kirkossa on suuri kangas ja tehokas videotykki. Siitä virisi ajatus esittää elokuva kirkossa.
– Elokuvien urkusäestyskonsertteihin tottuneena minulle ei ole uutta, että kirkossa pyöritetään elokuvaa, mutta varmaan monelle on, miettii Mika Koivusalo.
Hän on äänittäjä, toimittaja, valo- ja videokuvaaja ja harrastajaelokuvantekijä.
Hän on aiemmin tehnyt lyhytelokuvat muun muassa Linnanmäen karusellista ja Vekkulasta.
Tilaisuuden alkukuvana nähdään Narvan marssi, jonka Mika Koivusalon veli, Espoon tuomiokirkkoseurakunnan A-kanttori Petri Koivusalo soittaa Ylistaron kirkon uruilla.
Koivusalojen ja Ketolan juuret ovat Ylistarossa.
Mika Koivusalo kertoo tilaisuuden aluksi dokumenttielokuvan taustoista. Hän tuo paikalle oman äänentoiston, jotta kirkossa päästään suuren kuvan ja äänen tunnelmaan.
Koivusalo teki Ketola-dokumentin vuonna 2015. Se on esitetty Ylistaron Matin-Tupa -elokuvateatterin festivaalilla, Kino Tapiolassa ja yksittäisissä näytöksissä myös muualla.
Elokuva kertoo haastattelujen, kuvien ja leikkeiden avulla urkuri Markku Ketolan (1945–1985) elämänkaaren.
Ketola aloitti urkujensoiton Ylistaron ”komian kirkon”. Valmistuttuaan Sibelius-akatemiasta vuonna 1968 hän toimi Porvoon suomalaisen seurakunnan kanttorina ja urkurina.
Koivusalon mukaan Markku Ketola oli Suomen merkittävin kansainvälinen konserttiurkuri, joka oli tunnettu huimasta soittotekniikastaan ja vahvoista musikaalisista tulkinnoistaan. Hänen konserttimatkansa ulottuivat monien Euroopan maiden lisäksi Yhdysvaltoihin, Neuvostoliittoon ja aina Filippiineille saakka.
Markku Ketola menehtyi konserttimatkallaan Ranskassa hukkumalla Välimereen.
Elokuvassa soiva musiikki on ranskalaisen säveltäjän ja urkurin Louis Viernen (1870–1937) tunnetuin sävellys Carillon de Westminster (Westminsterin kellot). Teos on äänitetty Olarin kirkossa. Sen soitti Petri Koivusalo ja äänitti Mika Koivusalo syksyllä 1985.
– Tuolloin taltiointi tehtiin vain omaksi iloksi ja itselle muistoksi.
Ketola oli Petri Koivusalon ensimmäinen urkujensoiton opettaja Sibelius-akatemiassa. Hän oli ensimmäisen opiskeluvuotensa 1984–1985 aikana työstänyt Viernen teosta Ketolan kanssa.
Musiikillinen lyhytdokumentti urkuri Markku Ketolasta esitetään Espoonlahden kirkossa 28. maaliskuuta kello 19.
Tilaisuus kestää noin 40 minuuttia ja sinne on vapaa pääsy.