Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolainen Paula Kirjavainen kaatui pahasti ja sai kaksi muistikatkosta – vetoaa nyt päättäjiin: "Miettikää etukäteen, mistä otetaan, kun kelit tarjoavat pelkkää jäätä"

Espoolainen johtamisen kehittäjä ja tietokirjailija Paula Kirjavainen sai henkilökohtaisesti tuta kotikaupunkinsa kulkuväylien liukkauden viime viikolla.

Kirjavainen kaatui vaarallisesti Kalenteritien jäisessä rinteessä Lystimäessä torstaina oltuaan matkalla huolehtimaan tyttärensä koirista.

Hän sai aivotärähdyksen, joka johti muistinmenetyksiin.

– Minulla on kaksi 45 minuutin jaksoa, joista en muista mitään. Välissä on joitain muistikuvia, sairaalaan kiidätetty Kirjavainen kertoo.

Kirjavainen onnistui itse soittamaan 112:een, muttei kyennyt kertomaan, missä hän makaa. Hätäkeskus paikansi hänet puhelimen perusteella.

Onni onnettomuudessa oli paikalle sattunut ohikulkija Hanna, joka huolehti Kirjavaisesta ja ohjasi ambulanssin tämän luo.

Kirjavainen kertoi kokemuksestaan Twitterissä ja pyysi samalla tuntematonta ohikulkijaa ottamaan yhteyttä. Hän kiittelee vuolaasti auttajaansa.

– Meidän on tarkoitus nähdä, mutta toistaiseksi oma kuntoni ei ole riittänyt. Olemme puhuneet puhelimessa, Kirjavainen kertoi maanantaina.

Auttajaansa hän kiittää kukin ja kuohuvalla juomalla.

Viikonlopun aikana Kirjavainen on pohtinut Espoon kulkuväylien kuntoa ja terveyspalveluja.

Hän toivoo, että kuntapäättäjillä riittäisi ymmärrystä vaalia asukkaiden hyvinvointia kokonaisuutena. Talven olosuhteet ovat olleet yllätykselliset, ja niihin vastaaminen vaatisi ennakoivaa päätöksentekoa.

Päätöksenteossa on aina tärkeää varmistaa ajantasainen tiedonkulku. Esimerkiksi väylien kunnosta paras tieto olisi usein niillä, jotka tekevät käytännöt työt joko kaduilla tai tapaturma-asemilla.

– Kaikkien hyvinvointipalvelujen etulinjassa – esimerkiksi pelastustoimessa, sosiaali- ja terveyspalveluissa, kaupunkitekniikassa ja kunnossapidossa – on paljon arvokasta tilannenäkemystä. Kysykää ihmisiltä siellä, riippumatta siitä, kuka ne palvelut järjestää tai tuottaa.

Olennaista olisi kohdentaa ja priorisoida rajalliset voimat joustavuusperiaatteen mukaan.

– Miettikää etukäteen, mistä otetaan, kun pandemiakakka osuu tuulettimeen tai kelit tarjoavat pelkkää jäätä.

Kirjavainen uskoo, että yksityisyrittäjillä olisi mahdollisuus tehdä liukkaudenestoa ripeästi.

Kirjavainen arvioi, että moni päättäjä havahtuu ongelmiin vasta, kun on itse kokenut ne henkilökohtaisesti. Hän muistuttaa, että päättäjän ei kannata syyllistyä, vaikka joskus syytetään.

– Tärkeämpää on 'ottaa opiksi joka ottelusta ja kaudesta'. Eihän Espoon kävely- ja pyöräteillä nähdä enää tämän talven kaltaisia liukkauksia, eihän?