Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuluttajien talousluottamus on nyt yhtä heikkoa kuin lama-aikana – Tilastokeskus: Kansa pelkää hintojen hurjaa nousua

Kuluttajien odotus Suomen taloudesta oli maaliskuussa 2022 niin synkkä, että synkempi se on ollut aiemmin vain joulukuussa 2008.

Näin paljastaa Tilastokeskuksen kuluttajien luottamus -tutkimus.

Kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli maaliskuussa -10,5, kun se vielä helmikuussa oli 0,5. Kuluttajien luottamus on ollut vuodesta 1995 alkavassa mittaushistoriassa maaliskuuta heikommalla tasolla vain huhtikuussa 2020 ja vuoden 2008 lopulla.

Maaliskuussa vain 13 prosenttia kuluttajista uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana ja peräti 61 prosenttia arvioi talouden huononevan.

– Juuri kun muutaman viime kuukauden aikana oltiin kuluttajien luottamuksessa ehkä ”lopullisesti” nousemassa korona-ajan ankeudesta, tuli aikamoisena shokkina Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Sillä on vääjäämättömästi vaikutuksia talouskehitykseen ja myös yksittäisten kuluttajien ja kotitalouksien elämään, sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Pertti Kangassalo tiedotteessa.

Yli puolet kuluttajista oli sitä mieltä, että kuluttajahinnat ovat nousseet vuodessa paljon tai melko paljon, ja peräti 89 prosenttia odotti hintojen nousevan vähintään samaa vauhtia myös tulevina kuukausina. Kuluttajat arvioivat, että kuluttajahinnat nousevat jopa 5,4 prosenttia seuraavan 12 kuukauden aikana.

Kuluttajien luottamus -tutkimukseen vastasi 1.–20. maaliskuuta 1 014 Suomessa asuvaa henkilöä.