Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Jos poliitikko ratsastaa hevosella ilman paitaa, hän yleensä joutuu naurunalaiseksi, mutta ei Venäjällä" – Venäjän hyökkäyssodasta maalauksia tehnyt Kaj Stenvall on pelännyt vuosia nootteja ja uhkauksia

Venäjän johtaja Vladimir Putin turvajoukkojen kaappaamana, oikeudenkäynnissä, pirunsarvet päässä ja istumassa pitkän pöydän toisessa päässä, kun toinen pää on valahtanut maahan.

Ankkateoksistaan parhaiten tunnettu taidemaalari Kaj Stenvall on tehnyt Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan alkamisen jälkeen ja hieman jo sitä ennen 25 maalausta, joissa hän ilmentää sodan vaiheita Venäjän johtaja Vladimir Putinin tai Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kautta.

Kun uutisia Venäjän hyökkäyssodassaan tekemistä sairaalapommituksista tuli ilmi, ajatteli Kaj Stenvall, että nyt pitää antaa kritiikkiä hirviömäistä politiikkaa kohtaan.

– Tärkeää on ollut, että koska teen nopeasti pieniä töitä, saan ne nopeasti julki sosiaaliseen mediaan. Yritän myös ennakoida tilanteita. Tein teoksen War Hero, jossa Putin istuu syytetyn penkillä kuin Hermann Göring Nürnbergin oikeudenkäynnissä, jo ennen kuin Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan, Kaj Stenvall toteaa.

Kaj Stenvall maalasi ensimmäiset Putin-aiheiset teoksensa vuonna 2014, jolloin Venäjä valtasi Krimin. Stenvall palasi Putiniin ainakin vuonna 2018, jolloin hän teki muun muassa teoksen Vladimir&Vladimir. Siinä vanhempi Putin pitää kansalle puhetta yhdessä nuoren Putinin kanssa.

– Minulle tuli jo ennen Krimin valtausta oivallus siitä, että tässähän on poliitikko, joka brändää itsensä normaalin poliitikon julkikuvan ulkopuolelle. Jos poliitikko ratsastaa hevosella ilman paitaa, hän yleensä joutuu naurunalaiseksi, mutta ei Venäjällä, jossa kansa ei uskalla nauraa julkisesti sellaiselle, Kaj Stenvall sanoo.

Hän kertoo ajatelleensa jo vuosia sitten, että tuleeko Putin-teosten takia Suomen ulkoministeriöstä soitto, jossa sanotaan, että teoksia ei ole soveliasta tehdä.

– Mitään noottia ei ole tullut. Kuvataiteessa liikkumavara on usein suurempi kuin kaupallisessa toiminnassa. Koin, että se antaa minulle turvapuskurin. Uhkauksia ei ole tullut Venäjänkään suunnalta, taiteilija sanoo.

Kaj Stenvall kertoo, että jokaisen Venäjän hyökkäyssotaan liittyvän teoksen jälkeen hän ajattelee, että se oli viimeinen. Sitten kuitenkin sodassa tapahtuu käänne tai Stenvall saa muuten impulssin, jonka on siirryttävä taiteeksi.

– Olen optimistinen ja uskon, että sota loppuu kompromissien tekemisen kautta. Se kuitenkin näyttää mahdolliselta lopputulokselta ja saataisiin tämä järjettömyys loppumaan.