Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä kone aiheuttaa keittiössä eniten vesivahinkoja – Vuotava kone saa aikaan keskimäärin 4000–5000 euron vahingon

Astianpesukone on keittiön vahinkojen aiheuttajien ykkönen. Keittiössä sattuvista vuotovahingoista suurin osa johtuu juuri astianpesukoneista. Vahingon keskikorvaus on noin 4 000–5 000 euroa, selviää If vakuutuksen vahinkotilastoista.

– Korvaus muodostuu yleensä vahingon selvityksestä eli kosteuskartoituksesta, purkutöistä, kuivauksesta ja jälleenrakennustöistä. Vahinko on yleensä sitä pienempi mitä aiemmin se huomataan, kertoo tiedotteessa Ifin omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen.

Ifin yhteistyökumppanin Anticimexin asiantuntijat ovat tiedotteen mukaan vierailleet suomalaiskodeissa jo 25 000 kertaa Kunnon koti -palvelun tiimoilta antamassa kunnossapito- ja turvallisuusvinkkejä.

– Joka viidennestä astianpesukoneesta löytyy jotain, jonka kehotamme omistajaa korjaamaan tai huomioimaan, kertoo Anticimexin talopalveluiden aluepäällikkö Riku Lehtonen.

Tiskikoneiden vuotovahinko syntyy yleisimmin poistoputkesta. Se on syytä tarkistaa tasaisin väliajoin ja vaihtaa, jos vuotoja havaitaan.

Tiedotteessa vinkataan, että vuotokaukalo astianpesukoneen alla on tärkeä, sillä se tuo vuotovahingon nopeammin näkyviin. Niitä löytyy nykyään useammista kodeista kuin ennen. Vuosina 2017–2019 tehdyissä Kunnon koti -tarkastuksissa peräti 19 prosentissa vuotokaukalo puuttui, viimeisen kahden vuoden aikana enää 13 prosentissa.

Tiedotteessa kerrotaan, että Ifin tilastojen mukaan ruoanlaitto on yleisin syy kodin tulipaloihin. Silloin tällöin ne johtavat jopa niin suuriin paloihin, että koko koti tuhoutuu.

– Palot aiheutuvat yleensä siitä, että jotain ruokaa jää liedelle tai uuniin tai että lähellä on jotain palavaa materiaalia, Utunen kertoo.

Lehtonen puolestaan muistuttaa liesituulettimen suodattimen puhdistamisen tärkeydestä.

– Suodatin on hyvä pestä kerran kuussa, ettei sinne pääse kertymään likaa, joka puolestaan voi syttyä palamaan, Lehtonen sanoo.

Kotivakuutus ei aina korvaa vesivahinkoa, näissä tapauksissa korvausta on turha odottaa – Sulamisvedet ovat tavallinen sääilmiö

Salakavalasta vesivahingosta voi tulla kallis yllätys – "Nyt on viimeinen hetki varmistaa"

Kotivakuutus ei aina korvaa, jos pesukone aiheuttaa kosteusvaurion pesuhuoneessa – Asiantuntija antaa vinkit vahinkojen ja riitojen ehkäisyyn