Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Urheilujohtamisen tutkija hämmästelee Olympiakomitean toimintaa Mika Lehtimäen häirintätapauksessa – "Kamalaltahan tämä näyttää ja ihan syystä"

Olympiakomitean tapa hoitaa huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Lehtimäen häirintätapaus saa urheilujohtamisen tutkijan hiljaiseksi. Turun ammattikorkeakoulussa työskentelevän tutkija Jaakko Haltian mukaan asian käsittelyssä on mennyt pieleen suunnilleen kaikki mitä voi pieleen mennä.

Yle paljasti viime viikolla, että Lehtimäki oli saanut varoituksen viime syksynä lähetettyään kahdelle naiselle häiritseviä viestejä. Viestit eivät sisältäneet seksuaalista häirintää, vaan olivat nimenomaan häiritseviä. Tästä huolimatta hänet oli kuitenkin valittu tehtäväänsä jatkokaudelle tapahtuneen jälkeen.

Osalle Olympiakomitean hallitusta varoitus tuli tietoon vasta Ylen uutisen kautta, ja varoituksesta tiesi vain erittäin pieni piiri.

– Toimintatapa on kerrassaan hämmentävä. Olympiakomitea on lähtenyt siitä ajatuksesta, että urheilun perimmäisiä arvoja ovat reiluus, yhtäläisyys ja tasa-arvo. Sitten tulee syksyllä vastaan tällainen tapaus, josta Lehtimäki saa varoituksen ja tehdään sopimus, jota koitetaan pimittää. Tai pimitetäänkin, koska Olympiakomitean hallitukselta puheenjohtajistoa lukuun ottamatta asia on mennyt täysin ohi. Sitten tulee Lehtimäen jatkosopimus, eikä kukaan ole tietävinään mistään mitään, Haltia sanoo.

Haltian mukaan asia olisi voinut saada synninpäästön, jos käsi olisi nostettu reippaasti ylös jo syksyllä.

– Sen sijaan päätettiin pimittää ja olla hiljaa ja kuviteltiin, ettei tämä tule koskaan esille. Kamalaltahan tämä näyttää, ja ihan syystä.

Yksi taso tapahtuneessa on se, että Lehtimäen ja asianosaisiksi joutuneiden kahden naisten välillä vaihtuneiden viestien sisältöä tuskin tulee julkisuuteen juridisten sopimusten ansiosta. Tämä on osaltaan leimannut Lehtimäen julkisessa keskustelussa jo seksuaaliseksi ahdistelijaksi, vaikka maanantaisessa tiedotustilaisuudessa Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori yrittikin täsmentää että sellaisesta käytöksestä ei ole ollut kyse.

– Olympiakomitean hallitus kokoontuu keskiviikkona, ja toivoisin että siellä ihmiset tutkivat vakavasti itseään ja omaa toimintaansa. Hallitus on kuitenkin vastuussa. En lähde arvioimaan sitä, pitäisikö tässä tapahtua muidenkin henkilöiden eroamisia, mutta Jan Vapaavuoresta alkaen pohtisin vakavasti sitä, onko asioiden käsittelyssä onnistuttu parhaalla mahdollisella tavalla, Haltia arvioi.

Tutkija on huolissaan myös siitä, millaisen viestin tapaus ja sen käsittely antaa lajiliitoille ja seuroille.

– Olympiakomitea on suomalaisessa urheilussa se yksikkö, joka antaa esimerkkiä tekemisen kulttuurista. Puheet ja kirjoitukset eivät nyt vastaa tekoja ollenkaan.

– Tämä on kamala viesti lajiliitoille ja seuroille. On yritetty päästä eroon siitä mielikuvasta, että pienet herrapiirit puuhailevat ja junailevat asioita ja sitten käy ilmi, että juuri niinhän taitaa oikeastikin olla asia.