Espoon Vermoon energialaitoksen tontille on rakenteilla teknologialtaan täysin uudenlainen sähköpohjainen ilmavesilämpöpumppulaitos.
Energiayhtiö Fortum arvioi laitoksen käyttöönoton asettuvan vuoden 2023 alkupuoliskolle.
Sähkönsiirtoyhtiö Caruna toimittaa tuotantolaitokselle poikkeuksellisen suuren, yli 10 megawatin kokoisen liittymän. Työt alkavat keväällä ja liittymä toimitetaan viimeistään kesän puolivälissä.
Fortumin mukaan Suomen hiilineutraaliustavoitteiden saavuttaminen edellyttää, että yhteiskunta sähköistyy monipuolisesti.
Yhtiössä on ollut pidempään valmisteluissa kaukolämpöverkon uudenlainen hyödyntäminen. Nyt Vermoon on rakenteilla Suomen suurin kaukolämpöverkkoon kytkettävä laitos. Sen tekniikka on ollut pilottiohjelmissa, ja parhaillaan on käynnissä siirtyminen testauksesta tuotantoon.
– Toinen pilottilaitoksistamme on pyörinyt Vermossa kohta vuoden. Molemmat pilotit perustuvat samaan tekniikkaan ja niistä saatujen hyvien tuloksien myötä olemme voineet skaalata samaa tekniikkaa kymmenkertaiseen mittakaavaan, summaa Fortumin New Solutions -yksikön vetäjä Thomas Ekholm yhtiön tiedotteessa.
Yksinkertaistettuna ilmavesilämpöpumppu toimii siten, että se ottaa lämpöä ilmasta ja siirtää sen sähköllä toimivan lämpöpumpun avulla kaukolämpöverkkoon.
Prosessissa käytettävä sähkö on tuotettu ilman hiilipäästöjä, joten kaukolämpö on fossiilisilla polttoaineilla tuotettua lämpöä huomattavasti ilmastoystävällisempää.
Laitoksella tuotetaan kaukolämmön lisäksi myös kaukokylmää. Saman laitoksen käyttäminen sekä kylmän että lämmön tuottamiseen on tuotannollisesti järkevää.
– Tuotantolaitoksen lämmitysteho on karkeasti 10 megawattia, mikä on merkittävä määrä. Muutos ei näytä asukkaille muuta kuin katukuvassa raidejokerin radanvarressa, mutta siellä seinien sisällä tuotetaan lämmitystä useille tuhansille kiinteistöille, Ekholm selventää tiedotteessa.
Länsiväylä uutisoi helmikuussa laitoksen rakennushankkeesta.
Kuten pientaloissakin, ivlp-laitos tuottaa myös jäähdytystä. Vermon laitos tulee tuottamaan kaukojäähdytystä lähiympäristön asiakkaille, toistaiseksi lähinnä toimistoille ja kaupoille.
Kaukojäähdytystä voitaisiin käyttää myös asunnoissa, joissa on jokin kylmänjakojärjestelmä. Vielä tällaisia asuntoja on vähän. Ekholm uskoo kuitenkin, että asiakkaiden kiinnostus jäähdytykseen lisääntyy, jos viime kesiltä tutut pitkät hellejaksot yleistyvät.
– Taloyhtiöissä jäähdytyksestä voidaan keskustella saneerausten yhteydessä.
Ivlp-laitoksessa jäähdytys saadaan kärjistäen samalla vaivalla kuin lämmin. Kun asiakkaan putkeen menee jäähdytysvettä, se lämpiää asiakkaan kiinteistöstä ja palaa takaisin lämpimänä. Kun se jäähdytetään laitoksessa, lämpö otetaan talteen.
– Lämmön ja kylmän yhteistuotannolla pystymme kierrättämään energiaa isossa mittakaavassa ja samalla tarjoamaan asiakkaille jäähdytystä.