Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Rautatieaseman uutuusravintolan uunissa paistuu 14 pizzaa kerralla, mutta se ei ole Suomen suurin – tämän espoolaisille tutun ketjun uuni on isompi

Helsingin Päärautatieasemalle juuri avattu Olivia-ravintola on herättänyt huomiota kiviuunilla, johon mahtuu kerralla jopa 14 pizzaa. Se on ravintolan mukaan normaalia italialaista pizzauunia suurempi.

– Jos tilanne vaatii, voimme paistaa 14 pizzaa kerralla. Yksi pizza on uunissa kaksi minuuttia, sanoo Olivian operatiivinen päällikkö Maija Saarman.

Onko kyseessä jopa Suomen suurin pizzauuni?

– Kyseessä on Olivia-ketjua varten suunniteltu erikoismalli. Ei se täysin ainutlaatuinen ole, mutta tuo on kyllä suurin kokoluokka, millä pizzoja kannattaa edes tehdä, sanoo uunimallia edustavan Metos-yrityksen tuotepäällikkö Tobias Heiskanen.

Hänen mukaansa uuni on niin nopea, ettei aika riittäisi useamman pizzan operointiin.

–  Siinä pitää olla todella tarkkana, että tietää, minkä pizzan ottaa ulos. Vähintään yhden ihmisen on tehtävä sitä koko ajan. Hän ei ennätä samalla esimerkiksi laittaa täytteitä pizzaan.

Pian Heiskanen muistaa, että Espoosta Helsinkiin levinneen panimo- ja ravintolaryppään Fat Lizardin ravintolassa on jopa Olivian uunia suurempi ilmestys.

Tämä Fat Lizardin jättiuuni sijaitsee sekin Helsingissä, Kaivopihalla.

– Jos tarkkoja ollaan, Fat Lizardissa on 10 senttiä suurempi arinan koko kuin Oliviassa. Fat Lizardin arina on 150 senttiä.

Heiskanen sanoo, että Fat Lizardin uuni on mitoitettu 12 pizzalle.

Kun Via Tribunali -ravintola avattiin Helsinkiin vuonna 2016, kookkaat italialaiset pizzauunit olivat harvinaisuuksia. Nykyään sellaiseen saattaa törmätä jopa ruokakaupan sisällä olevassa ravintolassa, kuten Prisman Kaaressa.

Olivian pizzauunissa kiviarina pyörii automaattisesti. Via Tribunalissa pizzaa on pyöritettävä käsin, jotta reunat eivät pala toiselta puolelta, vaan syntyy tasainen ”leopardikuvio”.

– Uuniin voi mahtua kuusi pizzaa, mutta sillä ei paisteta koskaan enempää kuin neljä. Pizza on uunissa minuutin. Kun neljättä pizzaa laitetaan uuniin, pitää olla pyörittämässä jo ensimmäistä, Via Tribunalin toimitusjohtaja Sami Benamed sanoo.

Heiskanen kertoo, että pizzojen koko kasvaa jatkuvasti.

– Suomalaiset haluavat entistä isompia pizzoja. Perhepizzaa jne. Tämän takia myös uunien pitää olla isompia, jotta pizzoja voidaan paistaa tehokkaasti.

Tämä ilmiö näkyy hänen mukaansa etenkin perinteisissä kebab-pizzerioissa.

– Pizzataikinan koko voi olla 250 grammaa. Napolilaisessa pizzassa taikinan koko on 160 grammaa.

Olivian pizzat ovat roomalaistyyppisiä. Maija Saarmanin mukaan ero pehmeäkuorisiin napolilaisiin on selvä.

–  Olivian pizzat ovat rapeita ja pohjaltaan ohuita. Taikinan valmistus on kaikista tärkeintä. Se tehdään alusta asti itse ravintolassa.

Suomessa on perinteisesti syöty juuri roomalaistyyppistä pizzaa, mutta esimerkisi Via Tribunalin tekemä napolilainen tyyli on kasvattanut suosiotaan muutaman viime vuoden aikana.

Heiskanen muistuttaa, että pienempi pizzauuni ei tarkoita sitä, etteikö ravintola voisi paistaa nopeasti isoa määrää pizzoja.

– Kaikki riippuu siitä, miten pizzan täyttäminen ja paistaminen organisoidaan.

– Uunit ovat isoja myös sen takia, koska lämpöä varaavaa kivimassaa on paljon. Sitä tarvitaan, ettei lämpö uunissa laske, vaikka paistetaan paljon. Isot pizzauunit painavatkin lähemmäs kaksi tonnia.