Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Harkitsetko kotiisi omaa aurinkosähkövoimalaa? – Tällainen paketti on nyt kysytyin

Sähkö: Pientalon voimalan mitoituksen lähtökohta on oma sähkönkulutus. Eniten myydään noin 12 paneelin kokonaisuuksia.

Aurinkopaneelien kysyntä on kasvanut tänä keväänä, mutta yhtä yksittäistä syytä kiinnostuksen lisääntymiselle on vaikea osoittaa.

– Kyllä se kasvupiikki kymmeniä prosentteja on, mutta mikä siitä on sähkön hinnan vaihtelun aiheuttamaa ja mikä korona-aikana patoutunutta kysyntää, se ei selvästi erotu. Korona-aikana ei haluttu ketään ylimääräistä kotiin käymään, tuote- ja kehittämispäällikkö Kimmo Sulkanen Keravan Energialta miettii.

Huoltovarmuusnäkökulmakin on tullut kyselyihin mukaan, mutta ei isona tekijänä. Jotkut asiakkaat ovat kyselleet myös tuuli- ja aurinkosähkön yhdistämistä oman pientalon energianlähteiksi. Tällaisia pakettejakin valmistetaan, mutta ne ovat eri juttu kuin verkkoon kytkettävät kiinteistöjen aurinkovoimalat.

– Meillä ei tällä hetkellä ole sellaista tuotetta. Näille off grid -paketeille olisi kysyntää lähinnä siellä, missä liittymän rakentamiselle on esteitä, esimerkiksi saaristossa.

Nykyisin voimaloita hankkivat yhä useammin myös yritykset ja taloyhtiöt.

– Yritykselle aurinkovoimala voi olla markkinointivaltti imagomielessä, yhteiskunnallista vastuullisuutta ja muutenkin järkevää varsinkin, jos toiminta on sellaista, että yrityksessä on kulutusta silloin kun aurinkovoimala tuottaa parhaiten.

Komponenttien saatavuudessa ei ole ollut haasteita.

Kimmo Sulkanen

Uutta ovat kerrostalojen energiayhteisöt:

– Ennen voitiin taloyhtiön omalla voimalalla tuottaa vain sähkö talon yhteisiin tarpeisiin, ilmanvaihtoon, hisseihin ja vastaaviin. Nyt voidaan taloon muodostaa energiayhteisö. Osakkaat ovat osakkaina investoinnissa ja saavat siitä hyötyä eli silla saadaan talon oman voimalan piiriin myös kuluttajien sähkö, Sulkanen selittää.

– Lainsäädäntöön on tulossa muutos joka mahdollistaa kiinteistön rajat ylittävän energiayhteisön. Silloin taloyhtiön voimalan paneelit voivat olla vaikka pellon reunassa eri paikassa kuin taloyhtiön rakennus.

Korona-aikanakin aurinkovoimaloiden komponentteja on ollut saatavilla.

– Komponenttien saatavuudessa ei ole ollut haasteita, kaikki voimalat pystytään toimittamaan nopeasti.

– Suurin osa komponenteista tulee Kiinasta.

Sähköauton latauspisteen saamista voi joutua odottamaan.

– Niissä on ollut viiveitä.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Keski-Uusimaassa.