Kevätmuutto: Sisämaahan tullaan lähinnä tiedustelulennoille.
Laaja lumipeite ja yöpakkaset ovat hillinneet lintujen kevätmuuttoa.
– Suurin osa muuttolinnuista on pysähtynyt lounaisimpaan osaan Suomeen. Sisämaassa käy lähinnä yksittäisiä tiedustelijoita, Tuija Lahtinen Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistyksestä kertoo.
Lahtinen kertoo käyneensä äskettäin Lauttasaaressa, jossa lahdet olivat vielä suurimmaksi osaksi jäässä. Joitain merilintuja näkyi, kuten alleja, isokoskeloita, telkkiä, tukkasotkia.
Sisämaassa saa vesilintuja vielä odotella. Järvet ovat jäässä, eivätkä vesilinnut lähde liikkeelle ennen kuin ne saavat ruokaa.
– Lintujen muuttoajoissa voi olla suuriakin vaihteluja. Viime vuosien trendinä on ollut keväiden aikaistuminen. Tänä vuonna ollaan myöhässä. Viimeisenä kahtena talvena on ollut paljon lunta.
Lahtisen mukaan saattaa olla ihan hyväkin, että muutto viivästyy.
Takatalvi tulee aina, ja sitten näkee, kuinka linnut lähtevät sankoin joukoin palaamaan takaisinpäin.
– Takatalvi tulee aina, ja sitten näkee, kuinka linnut lähtevät sankoin joukoin palaamaan takaisinpäin. Välillä se on aikamoista vekslaamista.
Ensimmäisiä tulijoita ovat joutsenet, töyhtöhyypät ja kiurut. Joutsenet eivät kauas edes lähde: ensimmäiseen sulaan paikkaan Itämerelle.
Kevätmuutolle ne suuntaavat varsin aikaisin, sillä ne haluavat pesimään omaan vakiopaikkaansa ennen kuin joku muu sinne ehtii.
Myös töyhtöhyyppä saapuu Uudenmaan sisäosiin usein jo helmikuun puolella.
– Tänä vuonna meni maaliskuulle. Suurin osa töyhtöhyypistä odottelee vielä Lounais-Suomessa kelien paranemista.
Syysmuutto on hiljaisempi, ja lintuja on vaikeampi tunnistaa.
Lahtisen mukaan parhaimpia paikkoja lähiseudulla töyhtöhyyppien ja kiurujen näkemiseen ovat peltoaukeat Nurmijärvellä Nummenniityssä.
– Siinä Kahvila Roosan kohdalla moottoritien vieressä.
Kurkia ovat nähneet sisämaassa jo monet.
– Hanhia vielä toistaiseksi odotellaan. Muutaman kanadanhanhen olen nähnyt.
Entä milloin voidaan odottaa kesän ennusmerkkejä: puolikuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen? Lahtisen mukaan peipposet ovat tulleet viime vuosina Hyvinkään korkeudelle maaliskuun toiseksi viimeisellä viikolla eli juuri näihin aikoihin. Västäräkkejäkin voi alkaa kohta tähyillä.
Lintujen kevätmuuton seuraaminen on harrastus, joka vie helposti mukanaan.
– Joku linnuissa vain on, että niitä on kiva katsella ja kuunnella. Talven jälkeen on saattanut unohtaa, miltä mikin laji kuulostaa. Kun sitten tunnistaa lajin lauluäänestä, tuntuu se hienolta. Eilen kuulin tiklin laulua, Lahtinen kertoo.
Kuunneltavaa ja katseltavaa lintuharrastajilla riittää, sillä lintujen kevätmuutto jatkuu aina kesäkuun alkupuolelle saakka. Kun viimeisimmät muuttolinnut saapuvat, tekevät ensimmäisten tulijoiden poikaset jo lähtöä pesästä.
Heinäkuussa sitten hiljenee täysin. Lahtisen mukaan on aika ihmeellistäkin, kuinka hiljaista luonnossa heinäkuussa on. Silloin keskitytään poikasten hoitamiseen.
Kuukauden hiljaisuuden jälkeen lintuharrastajat voivatkin sitten alkaa tähyillä syysmuuttoa, joka jakaantuu kevätmuuttoa pidemmälle ajanjaksolle.
– Kevätmuutto on lintuharrastajalle yleensä se mieluisampi. Silloin linnut ovat komeissa soidinasuissaan, tulevat suuremmalla kertarysäyksellä ja laulavat paljon. Syysmuutto on hiljaisempi, ja lintuja on vaikeampi tunnistaa, sillä joukossa on paljon nuoria lintuja, joiden höyhenpuvussa ei ole vielä lajille tyypillisiä merkkejä.