Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lippulaivan Prisma ei välttämättä jää Espoon viimeiseksi – "Kuulostelemme herkällä korvalla, jos meille tarjotaan mahdollisuuksia"

Kauppa: Espoonlahden torstaina avattu Prisma ei välttämättä jää Espoon viimeiseksi. Ketjujohtaja Anu Tuomalaan mukaan uudet hypermarkettien sijoituspaikat kiinnostavat.

Noin sadan uuden prismalaisen työ huipentui torstaina, kun Lippulaivan Prisma avautui samaan aikaan muun kauppakeskuksen kanssa. Henkilökunta aloitti tavaroiden hyllyttämisen kahteen kerrokseen levittäytyvään myymälään jo helmikuussa.

Espoon järjestyksessä neljäs Prisma on kooltaan keskiluokkaa.

– Ei niin suuri kuin Sellon Prisma, joka on kooltaan suuryksikkö, ja ehkä aavistuksen pienempi kuin Ison Omenan ja Olarin Prismat. Valikoima lähtee kuitenkin siitä, että kaikkea on, sanoo HOK-Elannon Prismojen ketjujohtaja Anu Tuomaala.

Espoonlahdessa ei aiemmin ole ollut omaa hypermarkettia. Tuomaala uskoo, että Prisman tulo alueelle on odotettu.

– Tähän saakka Espoonlahdesta on asioitu Isossa Omenassa ja Olarissa. Alueelle mahtuu hyvin uusi Prisma, ja asiakkaita voi tulla kauempaakin.

Tuomaala ei kuitenkaan lähde arvioimaan, viekö Espoonlahden Prisma asiakkaita esimerkiksi läntisellä Uudellamaalla toimivalta naapuriosuuskauppa Varuboden-Oslalta, jonka Prisma-tavaratalo sijaitsee Kirkkonummella.

– Jokaisella yksiköllä on varmasti oma vaikutusalueensa. Se, mihin asiakkaat suuntaavat ostoksille, riippuu monesta muustakin asiasta kuin pelkästä etäisyydestä, esimerkiksi saavutettavuudesta. Alueen Prismoista jokaiselle löytyy varmasti asiakkaansa, Tuomaala sanoo.

Espoon viidestä kaupunkikeskuksesta omat hypermarkettinsa on nyt Leppävaaralla, Matinkylä-Olarilla ja Espoonlahdella. Leppävaarassa on Prisman lisäksi Keskon Citymarket, samoin Isossa Omenassa, jonka vieressä on lisäksi Olarin Prisma.

Espoon keskuksesta ja Tapiolasta hypermarketit sen sijaan puuttuvat. Olisiko Espoossa tilaa vielä uusille Prismoille?

Tuomaalan mukaan uudet hypermarkettien sijoituspaikat kiinnostavat.

– Kuulostelemme herkällä korvalla, jos meille tarjotaan mahdollisuuksia hypermarketin sijoittamiseen.

Hän muistuttaa kuitenkin, ettei paikan löytäminen jättimäiselle kaupan yksikölle ole helppoa.

– Hypermarketit pysäköinteineen vaativat runsaasti tilaa ja saavutettavuuden on oltava hyvä.

Espoon keskuksen tuntumaan Lommilaan on jo vuosia kaavailtu kauppakeskusta, jonne sekä HOK-Elanto että Kesko haluaisivat sijoittaa hypermarkettinsa. Alueen kaava ei kuitenkaan salli kahta kaupan suuryksikköä, eikä hanke ole edennyt moneen vuoteen.

– Lommilan hanke on edelleen pysähdyksissä kaavoitukseen liittyvien haasteiden vuoksi, Tuomaala kommentoi.

Entä Tapiola?

– Jos meille tarjotaan hypermarketille sopivaa paikkaa Tapiolasta, tutustumme avoimin mielin, Tuomaala sanoo.

HOK-Elannolla on pääkaupunkiseudulta keskiselle Uudellemaalle ulottuvalla alueellaan nyt 15 Prismaa. Viimeisen reilun kolmen vuoden aikana uusia Prismoja on perustettu kolme: Espoonlahden lisäksi Helsinkiin Pasilan Triplaan 2019 ja Herttoniemeen 2020.

Vaikka uusia Prismoja on edelleen tavoitteena perustaa, Tuomaala muistuttaa, että myös nykyistä verkostoa halutaan uudistaa.

– Esimerkiksi Kaaren Prismassa saatiin hiljattain valmiiksi mittava uudistus, samoin Itäkeskuksen. Espoon osalta vastaavista, yhtä isoista uudistuksista ei ole vielä konkreettisia aikatauluja tai suunnitelmia, mutta olemme tunnistaneet, että tarvetta on.

Pienempiä uudistuksia sen sijaan on luvassa Espoossakin.

– Selloon rakennetaan uutta retkeilyn osastoa, jollainen tulee olemaan kaikissa Prismoissa. Sillä haluamme vastata kasvavaan retkeilybuumiin.