Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hoitajien lakko mullistaa espoolaisten terveyspalvelut – "Kiireetöntä hoitoa vain hyvin rajallisesti"

Hoitajien lakko vaikuttaa suuresti Espoon palveluihin, tiedottaa Espoon kaupunki.

Hoitajajärjestöjen lakko alkaa perjantaina aamulla. Lakko koskee Tehyn ja Superin jäseniä HUSissa.

Espoon kaupungin työntekijät eivät kuulu lakon piiriin, mutta lakolla on kaupungin mukaan suuria välillisiä vaikutuksia Espoon kaupunkiin.

Lakko vaikuttaa muun muassa Espoon terveysasemien, Espoon sairaalan ja vanhusten palvelujen toimintaan.

Lakko sulkee suurimman osan HUSin näytteenotto- ja kuvantamispisteistä.

Sairaaloiden yhteispäivystyksissä hoidetaan vain erittäin kiireellistä hoitoa vaativia potilaita.

HUSissa ei pääsääntöisesti tehdä kiireetöntä hoitoa lakon aikana. Tämä voi näkyä lisääntyneenä kysyntänä ja ruuhkina Espoon terveysasemilla.

Espoon kaupunki pyytää hakeutumaan päivystykseen vain erittäin kiireellistä hoitoa vaativissa asioissa.

Päivystysapu 116117:n takaisinsoittopalvelu ei toimi. HUS ohjeistaa hätätilanteessa hakeutumaan suoraan päivystykseen.

Espoon puhelinnumerot palvelevat normaalien aukioloaikojen mukaisesti, mutta takaisinsoittoa voi joutua odottamaan jopa useita päiviä.

– Varaudumme päivystyspotilaiden määrän lisääntymiseen, jolloin Espoon terveysasemat ja Espoon sairaala pystyvät tarjoamaan kiireetöntä hoitoa vain hyvin rajallisesti. Espoon sairaalassa tulee esiintymään häiriöitä laboratorio- ja kuvantamistutkimusten saatavuudessa sekä viiveitä apuvälinepalveluissa, kaupunki kertoo tiedotteessaan.

Espoon laboratorio-, röntgen- ja kuvantamispalveluista vastaa HUS Diagnostiikkakeskus, jonka toimipisteistä monet ovat lakon ajan suljettu.

Toimipisteiden sulku tarkoittaa, että Espoo ei pysty lähettämään potilaita esimerkiksi verikokeeseen tai röntgeniin.

Laboratorio-, röntgen- ja kuvantamispalveluista lakon ulkopuolelle jäävät kiireelliset palvelut sekä muut näihin verrattavat, potilaiden hengen turvaamiseksi tai pysyvän vakavan vammautumisen estämiseksi tarvittavat tutkimukset.

Tällä hetkellä HUS Diagnostiikkakeskus kuitenkin arvioi, etteivät he pysty välttämättä turvaamaan edes kaikkia kiireellisiä näytteenottoja, tutkimuksia tai päivystystutkimuksia.

Asiakkaiden näytteenotto- ja kuvantamisaikoja on peruutettu.

Kohdunkaulansyöpäseulonnat siirtyvät lakon jälkeiseen aikaan ilman erillistä viestiä asiakkaalle.

Varatut pitkäaikaissairauksien kontrollikäynnit terveysasemilla toteutetaan ilman laboratoriokäyntiä. Näytteet otetaan myöhemmin.

Lakon vaikutuksista HUSin toimintaan ja auki olevista toimipisteitä kerrotaan tarkemmin HUSin sivuilla osoitteessa www.hus.fi/lakko.