Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pentti, 71, kävi hammaslääkärissä omassa olohuoneessaan – "Tämä on minulle sopiva palvelu"

Hammahoito: Yrittäjän mukaan hampaankin voi poistaa kotikäynnillä.

Pentti Vuorisella, 71, oli taannoisena tiistaina tavallista erikoisempi päivä: hän kävi hammaslääkärillä, mutta poistumatta kuitenkaan kodistaan.

– Minulla on lapsesta lähtien ollut huonot hampaat ja ensimmäisen kerran kävin hammaslääkärissä jo nelivuotiaana, kertoo Vuorinen.

– Nyt kun liikuntakyky on mennyt, tämä on minulle sopiva palvelu. Ensimmäinen kotikäynti oli vuodenvaihteessa, Vuorinen kertoo.

Tällä kertaa Vuoriselta poistettiin hammaskiveä ja puhdistettiin muutoinkin hampaistoa.

Hammaslääkärit Jyri Zheng ja Linda Päivinen perustivat viime vuonna Luokse liikkuva hammashoito -nimisen yrityksen, joka tekee kotikäyntejä sananmukaisesti asiakkaiden luokse.

Asiakkaiden kotiin meneviä hammaslääkäreitä on tiettävästi Suomessa vasta muutamia. Luokse-yhtiön kotipaikka on Helsinki.

Kela-korvausten leikkaaminen heijastuu asiakkaisiin.

– Kaikille sopiva perushoito onnistuu nyt periaatteessa vaikka kotisohvalla maaten tai sitten geriatrisessa tuolissa istuen. Meillä on tarvittaessa käytössä myös liikuteltava hoitotuoli. Hampaan poistaminenkin on kotona mahdollista, kertoo Päivinen.

Hoitotilanteet vaihtelevat – esimerkiksi Vuorisen kahdeksankerroksisen kerrostalon hissi oli epäkunnossa ja hoitoyksikkö kannettiin Vuorisen luo käsipelillä.

– Olipa tilanne mikä tahansa, meille on ensiarvoisen tärkeää se, että noudatamme mahdollisimman hyvää hygieniaa, Zheng kertoo.

Luokse saa tarvittavat hoitoinstrumentit steriloituna Suomen välinehuollosta ja sinne ne myös käytön jälkeen viedään puhdistettaviksi. Työvaatteet puolestaan toimittaa, huoltaa ja pesee Lindström.

Uusi palvelu ei ole vielä tuttua edes samalla alalla työskentelevien keskuudessa.

– Läheskään kaikki hammaslääkärikollegat eivät tunne tätä palvelumuotoa, vaan he luulevat, että asiakkaat hoidetaan tuossa pihalla jossain kuorma-autossa, Päivinen toteaa.

Uusi, asiakkaan kotiin saapuva hammaslääkäripalvelu kiinnostaa Suomen hammaslääkäriliiton varatoiminnanjohtajaa Nora Savanheimoa.

– Tämä vaikuttaa hieman samankaltaiselta toiminnolta kuin julkisen hammashoidon tapa tuoda liikuteltavia hammashoitoyksikköjä esimerkiksi kouluille ja vanhusten palvelutaloihin. Sen sijaan yksityisellä puolella tämä on varsin uutta, Savanheimo arvioi.

Hänen mukaansa hampaiden kotihoito voi olla tietyissä tilanteissa hyvä käytäntö, kunhan muun muassa hygieniakäytännöt ovat kohdillaan.

– Myös se askarruttaa, miten kotihammaslääkärit ovat huolehtineet omasta työergonomiastaan.

Sosiaali- ja terveysministeriö suunnittelee Kela-korvausten rajua leikkaamista, mutta tällä kertaa hammashoitoon ei aiota kajota.

Mahdolliset tulevat Kela-korvauksen supistamiset mietityttävät Jyri Zhengiä.

– Korvaus on laskenut vuodesta toiseen ja nyt se on noin 15 prosentin tienoilla. Kela-korvaukset olivat suurimmillaan vuosituhannen vaihteessa, jolloin ne kattoivat peräti 35–40 prosenttia hoitomaksusta, Zheng kertoo.

– Jos niitä lasketaan lisää nykyisestä, silloin mahdollisesti asiakkaan omavastuuosuus kasvaa. Korvausten leikkaaminen on harmillista, sillä se varmasti heijastuu asiakkaiden haluun hoidattaa hampaitaan.