Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilmiö: Jopa 70 työsuhdeasuntoa tyhjillään – laitetaan nyt uuteen käyttöön

Asunnot: Kymmeniä Vantaan kaupungin omistamia huoneistoja tyhjillään.

Pk-seudulla on työnantajien mukaan kova työvoima, ja kalliin asumisen sanotaan olevan yhtenä esteenä työntekijöiden löytymiselle. Muun muassa kuntapuolella podetaan pulaa hoiva- ja kasvatusalan osaajista.

Samaan aikaan seudulla on kuitenkin jopa tyhjiä työsuhdeasuntoja.

Vantaalla on tyhjillään noin 70 kaupungin työntekijöille tarkoitettua työsuhdeasuntoa. Niitä tarjotaan nyt Ukrainan sotaa pakeneville, mutta vielä Maahanmuuttovirasto ei ole ilmoittanut tarvetta asunnoista.

Mutta miksi asuntoja pidetään tyhjillään? Vantaan vuokrauspäällikkö Sari Lindqvist sanoo, että asuntoja kyllä tarjotaan koko ajan vuokralle, mutta tällaisten asuntojen hakijoita on vähän eivätkä huoneistot kiinnosta.

Merkittävin syy tyhjillään oleviin asuntoihin on se, että niillä on jo ikää.

– Suurin osa on rakennettu 1970–80-luvuilla, eikä asuntolatyyppisiin asuntoihin ole varattu perusparannusrahaa yli kymmeneen vuoteen.

Eivätkä kaikki paikatkaan, kuten koulujen pihapiirissä sijaitsevat asuntolat, houkuttele vuokralaisia.

Yksi eniten vapaita palvelussuhdeasuntoja käsittävä kokonaisuus on Vantaan Seutulassa Katriinan sairaalan läheisyydessä. Kolmessa rakennuksessa on yhteensä 80 asuntoa. Asunnoissa on niin yksiöitä, kaksioita kuin perheasuntojakin.

– Niistä yli 30 asuntoa on heti vapaana, Lindqvist laskee.

Seutulan asunnot sijaitsevat viehättävässä ympäristössä, mutta lähistöllä ei ole palveluita.

Kaupunki on viime aikoina purkanut huonokuntoisimpia, käyttämättömiä palvelusuhdekäytössä olleita asuntoja ja ottanut tontit uudisrakentamiseen. Asuntolatyyppisiä rakennuksia on purettu muun muassa Tikkurilan Esikkotieltä ja Kaivokselan Luolapolulta. Purettavaksi suunnitellaan asuntolaa Vapaalanpolulta.

Vantaan kaupungilla on yhteensä 335 palvelussuhdeasuntoa. Niistä 103 on yksittäisiä osakehuoneistoja eri puolilla Vantaata ja loput asuntoloissa tai kaupungin omistamissa kahdessa asunto-osakeyhtiössä.

Kaupunki ei ole hankkinut uusia palvelussuhdeasuntoja asunto-osakeyhtiöistä enää 2000-luvulla.

Asuntojen vuokraustoiminta siirtyy vähitellen kaupungin vuokra-asuntoyhtiölle VAV Asunnoille. Nyt vuokrausta hoitaa kiinteistöhallinta ja asuminen -yksikkö.