Attendo ja Mehiläinen irtisanoivat sopimuksensa Espoon ja lähikuntien kanssa – taustalla rahoituskiista hoitajamitoituksen kasvaessa 0,7:ään

Hoivaketjut Attendo ja Mehiläinen ilmoittivat perjantaina irtisanoneensa Espoon ja usean muun Länsi-Uudenmaan kunnan kanssa solmitut ikäihmisten hoivapalvelusopimukset.

Irtisanomisaika kestää vuoden ja päättyy 31.3.2023.

Irtisanomisten syynä on ketjujen mukaan se, että kunnat eivät ole olleet valmiita maksamaan hoivapalveluista riittävää hintaa 1. huhtikuuta 2023 alkaen.

Hoivapalvelujen tuottaminen on kallistumassa, kun lakisääteinen hoitajamitoitusvaatimus kasvaa 0,7 hoitajaan asukasta kohti huhtikuussa 2023.

Attendon myyntijohtajan Alex Gullichsen mukaan kyse on poikkeuksellisesta pattitilanteesta.

– Olemme neuvotelleet kuntien kanssa hoivapalvelun uudesta hinnasta, koska sopimuksessamme ei ole määritelty hintatasoa lakisääteisen mitoituksen kasvaessa. Kyseessä on Uudellamaalla sopimus, jossa kunnat päättävät palvelusta maksettavan hinnan yksipuolisesti, Gullichsen sanoo tiedotteessa.

Muualla Uudellamaalla kuten Helsingissä, Vantaalla tai Keski-Uudellamaalla yhden hinnan mallia ei Gullichsenin mukaan ole, vaan hinnat perustuvat palveluntuottajien tarjoushintoihin, jotka huomioivat todelliset kustannukset.

Sopimuksen irtisanominen ei yhtiön mukaan vaikuta asukkaiden maksuihin tai hoitoon. Muuttoa pois tutusta hoivakodista ei tarvitse tehdä.

Mehiläisen mukaan se on päättänyt irtautua Espoon, Lohjan ja perusturvakuntayhtymä Karviaisen ikääntyneiden asumispalveluiden puitesopimuksista. Syy on sama kuin Attendolla.

Mehiläisen Mainiokoti-hoivayksiköiden toiminta jatkuu silti ennallaan, eikä irtautumisesta aiheudu välittömiä vaikutuksia asukkaille ja henkilöstölle, Mehiläinen kertoo tiedotteessa.

Mehiläisen mukaan yhtiön toiveena on löytää neuvotteluissa ratkaisu tilanteeseen.

Espoossa Mehiläisen Mainiokodit tuottaa noin kolmanneksen ostopalveluina tarjottavassa ikääntyneiden tehostetusta palveluasumisesta. Mainiokodeissa on Länsi-Uudenmaan alueella noin 500 ikääntynyttä asukasta.

– Kuntien käytössä oleva hinnoittelumalli ei huomioi alalla tapahtunutta kustannusten nousua. Hinta on tuottajalle vahvasti tappiollinen, eikä siten mahdollista tulevan henkilöstömitoituksen vaatiman lisähenkilöstön rekrytointia, sanoo Mainiokotien liiketoimintajohtaja Niklas Härus tiedotteessa.

Attendon mukaan Espoon kaupungin itse tuottama hoiva on kalliimpaa kuin ulkoa ostettu palvelu. Attendon mukaan kaupungin tuottama hoiva maksoi 173,60 euroa vuorokaudessa vuonna 2021. Ostopalvelutuottajille maksettava vuorokausihinta on Attendon mukaan 140 euroa vuonna 2022.

Attendon mukaan henkilöstömitoitusvaatimuksen nousu keväällä 2023 tarkoittaa tuhansien uusien hoitajien palkkaustarvetta. Ammattitaitoisista hoitajista on jo nyt pula, joten nousu lisää ongelmaa välittömästi, Attendo arvioi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut