Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruoka-avun tarve kasvaa, mutta avun määrä uhkaa supistua – Mikä keino päättyneen EU-ruokajakelun tilalle?

Pienituloisille ihmisille tärkeän ruoka-avun määrä uhkaa supistua samaan aikaan, kun ruoka, asuminen ja liikkuminen kallistuvat nopeasti ja paljon, toteaa huolestunut SOSTE eli Suomen sosiaali ja terveys ry tiedotteessaan.

EU:n elintarvikepakettien jakelu päättyi maaliskuun lopussa 2022. Ruokaviraston vuoden 2020 täytäntöönpanoraportin mukaan EU-elintarvikkeita jaettiin 714 jakelupisteen kautta. Arvion mukaan EU-ruokajakelun piirissä oli 317 490 henkilöä, ja avunsaajista noin 15 prosenttia oli lapsia ja kolmannes yli 65-vuotiaita.

Uusi tapa tukea vähävaraisimpia EU-varoin elintarvikkeiden maksukorteilla saadaan käyttöön ehkä vasta ensi vuoden alussa.

– Useat Suomen sosiaali ja terveys ry:n jäsenjärjestöt ovat huolissaan pienituloisten ihmisten avunsaannin nopeasta heikkenemisestä. Hintojen huomattavan nousun vuoksi ruoka-avun tarve kasvanee edelleen samaan aikaan, kun avusta noin 10 prosenttia käsittänyt EU-ruokajakelu on katkolla. Työ- ja elinkeinoministeriön ja Ruokaviraston on ratkaistava nyt, miten kahden avustusjärjestelmän väliin jäävästä ajasta selvitään. Pienituloiset, ruoka-avun varassa elävät ihmiset eivät voi odottaa uutta järjestelmää ensi vuoden alkuun, vetoaa SOSTE:nn erityisasiantuntija Anna Järvinen tiedotteessa.

– Avuntarvitsijoiden määrä kasvaa ja toisaalta kauppojen hävikki vähenee, kun kaupat yrittävät pienentää sen määrää. Aiemmin EU-elintarvikkeilla on voitu kompensoida hävikin määrän vaihteluja, mutta nyt sitä vaihtoehtoa ei enää ole, sanoo projektipäällikkö Reetta Nick Kirkkopalveluista.

SOSTE:n mukaan ruokaan ja energiaan kuluu yli puolet pienituloisimman viidenneksen menoista. Energian ja ruoan roima kallistuminen nostaa edelleen osuutta.

EU-ruoka-apu on ollut Ruokaviraston keskitetysti hankkimia elintarvikkeita, joita se on toimittanut kumppaniorganisaatioille, kuten järjestöille ja seurakunnille. Elintarvikkeet on jaettu vähävaraisille ihmisille joko elintarvikepaketteina tai aterioina. Apua on voinut hakea anonyymisti.