Yksityisellä sektorilla työskentelevien naisekonomien keskipalkka on 78 prosenttia miesekonomien keskipalkasta. Sukupuolesta johtuvasta palkkaerosta kertyy työuran aikana jopa 291 000 euroa, selviää Suomen Ekonomien tuoreesta selvityksestä.
Tiedotteen mukaan miesten ja naisten palkkojen 22 prosentin erosta 13 prosenttia voidaan selittää eri tekijöiden avulla. Miehet esimerkiksi sijoittuvat naisia useammin johtotehtäviin ja parempipalkkaisille aloille, tekevät pidempää työviikkoa ja kuuluvat useammin tulospalkkauksen piiriin. Miehillä on lisäksi naisia vähemmän poissaolovuosia työelämästä.
Yhdeksän prosenttia palkkaerosta on niin sanottua selittymätöntä palkkaeroa. Se tarkoittaa miesten ja naisten palkoissa olevaa eroa, kun verrataan samanlaisia tehtäviä tekeviä miehiä ja naisia, joilla on esimerkiksi sama koulutus, yhtä pitkä työura ja työviikon pituus. Ainoa selvä erottava tekijä on sukupuoli.
Iso palkkaero ei ollut yllätys Suomen Ekonomien erityisasiantuntija Kosti Hyypälle.
– Jäsentemme selittymättömiä palkkaeroja on tutkittu jo kymmeniä vuosia, mutta ero on kaventunut vain hieman. Olisi jo aika tunnustaa, etteivät palkkaerot katoa itsestään. Läpinäkyvä ja oikeudenmukainen palkkausjärjestelmä on tehokas tapa ehkäistä perusteettomien palkkaerojen syntymistä jo rekrytointivaiheessa, sanoo Hyyppä.
Suurimmat palkkaerot löytyivät tiedotteen mukaan rahoitus- ja vakuutusalalta. Selittymätön palkkaero oli siellä lähes 14 prosenttia. Ylimmän johdon tehtävissä miesekonomit tienasivat noin 14 prosenttia enemmän kuin vastaavissa tehtävissä työskentelevät naiset.. Asiantuntijoilla selittymätön palkkaero oli noin kuusi ja keskijohdossa noin seitsemän prosenttia.
– Työnantajalla on tasa-arvolakiin perustuva velvollisuus edistää tasa-arvoa työehdoissa, erityisesti palkkauksessa. On aika noudattaa lakia, Hyyppä vaatii.
Palkkaeroja selvittävä tutkimus perustuu viime lokakuussa toteutettuun palkkatutkimukseen, johon vastasi 3 120 ekonomia.