Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiedätkö, mitä tehdä, jos väestöhälyttimistä kuuluu 1 minuutin mittainen nouseva ja laskeva ääni? – Tässä ohjeet

Väestöhälyttimiä testataan jälleen maanantaina 4.4. kello 12 ympäri Suomen.

Hälyttimistä kuuluu silloin seitsemän sekuntia kestävä tasainen kokeilumerkki.

Testauksen yhteydessä voidaan kokeilla myös hälyttimien puheyhteyttä. Tällöin kuuluu puhetiedote: "hälyttimien kokeilu, prov alarm, testing sirens".

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos kertoo, että kokeilumerkki ei edellytä asukkailta toimenpiteitä.

Kyseessä on tavanomainen kuukausittainen kokeilu, joka tehtiin viimeksi maaliskuussa. Tarkoituksena on etsiä mahdollisia vikoja hälytinlaitteistoissa.

Testauksesta vastaavat alueelliset pelastuslaitokset ja Hätäkeskuslaitos.

Pelastuslaitos muistuttaa, että väestöhälytinjärjestelmä ei kata kaikkia alueita. Hälyttimet on sijoitettu ensisijaisesti sinne, missä asuu tai liikkuu eniten ihmisiä.

Hälyttimet on tarkoitettu ensisijaisesti ulkona liikkuvien varoittamiseen. Niiden ääni ei siis välttämättä kuulu sisätiloihin lainkaan.

Myös maastonmuodot, rakennettu ympäristö ja säätila vaikuttavat hälyttimien kuuluvuuteen.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella on noin 80 väestöhälytintä.

Maaliskuun koesoitossa havaittiin joitakin huoltotarpeita. Osa vioista oli tiedossa jo aiemmin, ja näihin hälyttimiin on huolto tilattu.

– Pelastuslaitoksen alueella on myös väestöhälyttimiä, jotka on poistettu käytöstä tai tilapäisesti kytketty pois esimerkiksi sijaintikiinteistössä olevan remontin vuoksi. Osa hälyttimistä odottaa uutta sijoituspaikkaa. Hälyttimiä uusitaan ja huolletaan vuosisuunnitelman mukaisesti, Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos kertoo tiedotteessa.

Maaliskuun koesoiton yhteydessä alueen asukkailta tuli pelastuslaitokselle runsaasti palautetta. Jos ongelmia tällä kertaa havaitaan, asukkaat voivat antaa palautteen tämän palautelomakkeen kautta.