Tiedätkö, mitä tehdä, jos väestöhälyttimistä kuuluu 1 minuutin mittainen nouseva ja laskeva ääni? – Tässä ohjeet

Väestöhälyttimiä testataan jälleen maanantaina 4.4. kello 12 ympäri Suomen.

Hälyttimistä kuuluu silloin seitsemän sekuntia kestävä tasainen kokeilumerkki.

Testauksen yhteydessä voidaan kokeilla myös hälyttimien puheyhteyttä. Tällöin kuuluu puhetiedote: "hälyttimien kokeilu, prov alarm, testing sirens".

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos kertoo, että kokeilumerkki ei edellytä asukkailta toimenpiteitä.

Kyseessä on tavanomainen kuukausittainen kokeilu, joka tehtiin viimeksi maaliskuussa. Tarkoituksena on etsiä mahdollisia vikoja hälytinlaitteistoissa.

Testauksesta vastaavat alueelliset pelastuslaitokset ja Hätäkeskuslaitos.

Pelastuslaitos muistuttaa, että väestöhälytinjärjestelmä ei kata kaikkia alueita. Hälyttimet on sijoitettu ensisijaisesti sinne, missä asuu tai liikkuu eniten ihmisiä.

Hälyttimet on tarkoitettu ensisijaisesti ulkona liikkuvien varoittamiseen. Niiden ääni ei siis välttämättä kuulu sisätiloihin lainkaan.

Myös maastonmuodot, rakennettu ympäristö ja säätila vaikuttavat hälyttimien kuuluvuuteen.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella on noin 80 väestöhälytintä.

Maaliskuun koesoitossa havaittiin joitakin huoltotarpeita. Osa vioista oli tiedossa jo aiemmin, ja näihin hälyttimiin on huolto tilattu.

– Pelastuslaitoksen alueella on myös väestöhälyttimiä, jotka on poistettu käytöstä tai tilapäisesti kytketty pois esimerkiksi sijaintikiinteistössä olevan remontin vuoksi. Osa hälyttimistä odottaa uutta sijoituspaikkaa. Hälyttimiä uusitaan ja huolletaan vuosisuunnitelman mukaisesti, Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos kertoo tiedotteessa.

Maaliskuun koesoiton yhteydessä alueen asukkailta tuli pelastuslaitokselle runsaasti palautetta. Jos ongelmia tällä kertaa havaitaan, asukkaat voivat antaa palautteen tämän palautelomakkeen kautta.

Vaaramerkki

Tunnista minuutin mittainen ääni

Jokaisen on hyvä tunnistaa kokeilu- ja vaaramerkki sekä tietää mitä varsinaisen vaaramerkin kuuluessa tulee tehdä.

Jos esimerkiksi vaarallinen savu tai kaasu uhkaa asukkaita, väestöhälyttimillä voidaan antaa yleinen vaaramerkki. Se on minuutin mittainen nouseva ja laskeva ääni.

Yleinen vaaramerkki kertoo, että ulkona olevien tulee suojautua sisätiloihin.

Sisätiloissa suljetaan tällöin ovet, ikkunat ja tuuletusaukot sekä pysäytetään ilmanvaihto, jos mahdollista.

Vaara ohi -merkki on minuutin mittainen tasainen äänimerkki. Se ilmoittaa, että uhka tai vaara on ohi.

Viranomaiset voivat varoittaa asukkaita myös monilla muilla tavoilla. Tärkein keino on vaaratiedote, joka annetaan aina myös väestöhälyttimellä soitettavan yleisen vaaramerkin lisäksi.

Vaaratiedote luetaan radiossa ja näytetään teksti-TV:n sivulla 112 sekä tarvittaessa myös televisiossa ruudun yläreunassa juoksevana tekstinä.

Vaaratiedote näkyy myös muun muassa sivustoilla pelastustoimi.fi ja 112.fi.

Vaaratiedote lähetään lisäksi 112 Suomi -sovelluksen kautta. Pelastuslaitokset suosittelevat 112 Suomi -sovelluksen lataamista puhelimiin. Sovellus sisältää tärkeää turvallisuustietoa ja sen kautta hätänumeroon soitettaessa hätäkeskus pystyy paikantamaan soittajan sijainnin, jolloin apu löytää varmemmin perille.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut