Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoo: Jatkamme neuvotteluja hoivakotiketjujen kanssa – hintaeroa julkisen ja yksityisen tuottajan välillä pyritään vähentämään

Sote: Vanhusten palvelun johtaja Minna Hoffström sanoo, että henkilöstökulut ja yleinen kustannusnousu nostavat hoivanpalveluiden hintaa.

Hoivaketjut Attendo ja Mehiläinen ilmoittivat perjantaina irtisanoneensa Espoon ja usean muun Länsi-Uudenmaan kunnan kanssa solmitut ikäihmisten hoivapalvelusopimukset.

Irtisanomisaika kestää vuoden ja päättyy 31.3.2023.

Irtisanomisten syynä on ketjujen mukaan se, että kunnat eivät ole olleet valmiita maksamaan hoivapalveluista riittävää hintaa 1. huhtikuuta 2023 alkaen.

Hoivapalvelujen tuottaminen on kallistumassa, kun lakisääteinen hoitajamitoitusvaatimus kasvaa 0,7 hoitajaan asukasta kohti huhtikuussa 2023.

Attendon myyntijohtajan Alex Gullichsen mukaan kyse on poikkeuksellisesta pattitilanteesta.

– Olemme neuvotelleet kuntien kanssa hoivapalvelun uudesta hinnasta, koska sopimuksessamme ei ole määritelty hintatasoa lakisääteisen mitoituksen kasvaessa. Kyseessä on Uudellamaalla sopimus, jossa kunnat päättävät palvelusta maksettavan hinnan yksipuolisesti, Gullichsen sanoo tiedotteessa.

Muualla Uudellamaalla kuten Helsingissä, Vantaalla tai Keski-Uudellamaalla yhden hinnan mallia ei Gullichsenin mukaan ole, vaan hinnat perustuvat palveluntuottajien tarjoushintoihin, jotka huomioivat todelliset kustannukset.

Sopimuksen irtisanominen ei yhtiön mukaan vaikuta asukkaiden maksuihin tai hoitoon. Muuttoa pois tutusta hoivakodista ei tarvitse tehdä.

Espoon kaupungin vanhusten palvelun johtaja Minna Hoffström kertoo, että sopimusneuvotteluja on käyty sekä ikääntyneiden tehostetun palvelun asumisen ostopalvelutuottajien kanssa että kaikkien palvelutuottajien kanssa yhdessä.

– Kaupunki tunnisti, että tehostetun palveluasumisen kustannuksiin vaikuttavat aiempia vuosia merkittävimmin henkilöstökustannusten kasvu sekä yleisten kustannusten nousu, jonka pyrimme hinnoittelussa ottamaan huomioon, Hoffström kommentoi sähköpostitse maanantaina.

Sopimusneuvottelut jatkuvat, ja tarvittavia toimenpiteitä jatketaan myös, jotta hoivakotien asukkat saavat tarvitsemansa palvelut jatkossakin.

– Olemme olleet henkilökohtaisesti yhteydessä Attendon hoivakodeissa asuviin asukkaisiin/läheisiin. Järjestämme asukkaiden tarvitsemat palvelut ja hoivan myös tulevaisuudessa.

Mehiläisen mukaan se on päättänyt irtautua Espoon, Lohjan ja perusturvakuntayhtymä Karviaisen ikääntyneiden asumispalveluiden puitesopimuksista. Syy on sama kuin Attendolla.

Mehiläisen Mainiokoti-hoivayksiköiden toiminta jatkuu silti ennallaan, eikä irtautumisesta aiheudu välittömiä vaikutuksia asukkaille ja henkilöstölle, Mehiläinen kertoo tiedotteessa.

Mehiläisen mukaan yhtiön toiveena on löytää neuvotteluissa ratkaisu tilanteeseen.

Espoossa Mehiläisen Mainiokodit tuottaa noin kolmanneksen ostopalveluina tarjottavassa ikääntyneiden tehostetusta palveluasumisesta. Mainiokodeissa on Länsi-Uudenmaan alueella noin 500 ikääntynyttä asukasta.

– Kuntien käytössä oleva hinnoittelumalli ei huomioi alalla tapahtunutta kustannusten nousua. Hinta on tuottajalle vahvasti tappiollinen, eikä siten mahdollista tulevan henkilöstömitoituksen vaatiman lisähenkilöstön rekrytointia, sanoo Mainiokotien liiketoimintajohtaja Niklas Härus tiedotteessa.

Attendon mukaan Espoon kaupungin itse tuottama hoiva on kalliimpaa kuin ulkoa ostettu palvelu. Attendon mukaan kaupungin tuottama hoiva maksoi 173,60 euroa vuorokaudessa vuonna 2021. Ostopalvelutuottajille maksettava vuorokausihinta on Attendon mukaan 140 euroa vuonna 2022.

Espoo Minna Hoffström sanoo, että tehostetun palveluasuminen kustannukset ovat tarkkaan tiedossa. Espoon vanhuspalvelujen henkilöstö tekee Hoffströmin mukaan työnsä erittäin hyvin ja tehokkaasti, mutta julkisen puolen koko muu koneisto on osin varsin monikerroksista, laajaa ja eikä toiminta aina ole niin ketterää kuin yksityisillä.

– Olemme erittäin tietoisia siitä, että Espoon kaupungin tehostetun palveluasumisen yksiköiden kustannukset ovat liian korkealla. Olemme analysoineet yksiköidemme kustannusrakennetta ja ryhtyneet toimiin kustannusten alentamiseksi ja jollain osa-alueella saavuttaneet jo tuloksiakin.