Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syötkö sinä 34 kiloa leipää vuodessa? – Katso miten muut suomalaiset nauttivat leipomotuotteita vuonna 2021

Suomalaiset söivät vuonna 2021 kotimaisia leipomotuotteita keskimäärin 44,4 kiloa per henkilö. Se tarkoittaa noin kolmea leipäviipaletta päivässä sekä paria pullaa ja puoltatoista karjalanpiirakkaa viikossa. Asia selviää Leipätiedotus ry:n leipomotuotteiden toimitustilastosta.

Vuoden 2021 kilomäärä 44,4 on 1,2 kiloa eli 2,8 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020. Vuoteen 2019 verrattuna kotimaisten leipomotuotteiden toimitukset olivat yhteensä samalla tasolla.

– Koronaa edeltävältä ajalta kulutuksen kasvua on tapahtunut vaalean leivän osalta samalla kun kahvileivän ja tumman leivän kulutus on hiukan laskenut, Leipätiedotus ry:n projektikoordinaattori Terhi Virtanen kertoo tiedotteessa.

Vuonna 2021 kotimaisen pehmeän leivän toimitusten määrä vähittäiskauppaan ja HoReCa -sektorille oli noin 187 miljoonaa kiloa. Vaalean leivän toimitukset jatkoivat edellisten vuosien tapaan kasvua ja ne nousivatkin edellisestä vuodesta noin 5,4 miljoonaa kiloa. Tumman ruokaleivän kokonaistoimitusten määrä sen sijaan laski 2,2 miljoonaa kiloa.

Suomalaiset söivät kotimaista pehmeää ruokaleipää vuonna 2021 hiukan yli 34 kiloa henkilöä kohti, mikä vastaa noin kolmea leipäviipaletta päivässä. Tämä on reilu puoli kiloa enemmän kuin vuosina 2019 ja 2020. Tästä vaalean ruokaleivän osuus on noin 19 kiloa ja tumman ruokaleivän osuus 15 kiloa.

Vaaleiden ruokaleipien suosion kasvun taustalla ovat runsaasti täysjyväkauraa sisältävät kuitupitoiset ja terveelliset leivät, toteaa Virtanen.

Kauraleivän kulutuksen kasvun selitys löytyy markkinoiden kasvaneesta kauraleipien tarjonnasta, kauran kiistattomista terveysvaikutuksista sekä kauran sopivuudesta moneen ruokavalioon.

Kaura on luontaisesti gluteeniton vilja ja moni vatsaoireista kärsivä kokee sen sopivan ruokavalioonsa.

Tumman ruokaleivän osuuden laskusta huolimatta Leipätiedotuksen tilastointitiedoista vastaava Terhi Virtanen kertoo tumman ruokaleivän suosion nousseen 1990-luvulta ja ruisleivän voi todeta säilyttäneen asemansa suomalaisten ruokapöydissä vuosikymmenestä toiseen. ”

Leipätiedotus ry (Brödfakta rf, The Finnish Bread Information) on vuonna 1961 perustettu leipomoiden yhteinen viestintäyksikkö.