Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saasteet ovat muuttaneet värejä, epäilee espoolainen kuvataiteilija – "1950-luvun värimaailma oli erilainen"

Kuvataide: Kuvataiteilija Anneli Hilli arvioi, että värimaailma on muuttunut vuosikymmenten aikana saasteiden myötä.

Jatkuva kehittyminen ja uusiutuminen ovat espoolaisen taidegraafikko ja taidemaalari Anneli Hillin työskentelyn lähtökohtia.

Uudistumiskyvystä kertoo myös Galleria Aarnissa Leppävaarassa esillä oleva Ilmiöitä ja kertomuksia väreillä -näyttely, jossa Hilli esittelee uusimpia teoksiaan. Grafiikan lisäksi suurikokoisilla maalauksilla on merkittävä rooli.

Hilli rakastaa värejä ja hänen väripalettinsa onkin koloristinen. Punainen on väri, joka tyypillisesti hehkuu Hillin grafiikassa. Punainen on nytkin tärkeä väri, mutta maalauksiin on tullut myös sinistä ja vihreää.

Yksi näyttelyn katseenvangitsijoista on Toivo-niminen maalaus, jota hallitsee vaaleanpunainen sateenkaari.

– Ihan oikeasti näin tällaisen valoilmiön taivaalla viime vuoden toukokuussa, Hilli sanoo.

Vahvoihin väreihin tukeutuu myös Aamunkoitto-niminen maalaus.

Punainen on se, joka on ja pysyy.

– Värit ovat mielestäni viime vuosina muuttuneet saasteiden myötä. 1950-luvun värimaailma oli erilainen. Viime syksynä näin taivaalla ihan mielettömiä auringonlaskuja ja punaisia pilviä.

Viime vuosina taiteilijan väripaletti on saanut uusia sävyjä, mutta aihe määrää, millainen värimaailmasta tulee. Mutta punainen on se, joka on ja pysyy.

– Tykkään hirveästi väreistä. Joskus aloitan siitä, että laitan kankaalle värejä. Ne alkavat muodostaa kertomusta päässäni. En tee sanallista tarinaa, vaan väri ja rytmi kirjoittavat sen. Kirjailija tekee kertomuksen sanoilla, minä väreillä, Anneli Hilli sanoo.

Grafiikan tekeminen ja maalaaminen ovat Anneli Hillin mukaan kaksi aivan eri asiaa. Monotypian tekemistä Hilli kuvaa hetkelliseksi: sen kanssa ei voi nyhertää pitkään, koska maalit kuivuvat.

Grafiikassa Anneli Hilliä kiehtoo sen yllätyksellisyys.

– Kun olen levittänyt maalit pellille, siitä muodostuva kuva on ihana yllätys. Grafiikassa ei ole mahdollisuutta lopputuloksen korjailuun, mutta maalausta voi korjailla moneenkin kertaan.

Jos grafiikanlehden lopputulos ei tyydytä taiteilijaa, hän tekee siitä joulukortteja tai käyttää niitä luonnoskirjassaan.

Voima uudistumiseen lähtee innostuksesta.

– Kyllästyn nopeasti. Siksi minun pitää kehittää uutta, Anneli Hilli perustelee.

Ympärillä olevan maailman tarkkailu ja havaintojen miettiminen puolestaan ovat innostumisen polttoainetta.

Galleria Aarnissa meneillään oleva näyttely on Hillille tavallista isompi näyttely, sillä hänellä on käytössään koko galleria.

– Yleensä näyttelyyn menee reilut kymmenen teosta, mutta nyt niitä on kolmisenkymmentä, Hilli iloitsee.

Teosten tekniikat, värimaailma ja muodot vaihtelevat. Tällä kertaa mukana on myös kolmiulotteisia teoksia.

Pari viime kuukautta Hillillä on ollut työhuone kodin ulkopuolella.

– Siellä olen pystynyt keskittymään täysin työn olla oleviin teoksiin. Minulla on aina monta keskeneräistä maalausta. Niiden pitää antaa välillä kypsyä rauhassa, vaikka idea on mielessä.

Anneli Hilli työskentelee Espoossa ja kesäkodissaan Köyliössä. Hän on pitänyt näyttelyitä vuodesta 1974 lähtien.

Anneli Hilli on Suomen Taidegraafikoiden, Taidemaalariliiton, Espoon Kuvataiteilijoiden ja Viipurin Taiteilijaseuran jäsen.

Galleria Aarni toimii kauppakeskus Sellon 3. kerroksessa. Ilmiöitä ja kertomuksia väreillä -näyttely jatkuu 24.4. asti. Näyttely on avoinna tiistaista perjantaihin kello 11–19 ja viikonloppuisin kello 12–16.